Filovana perad

Meni: Glavno

Alergeni: Gluten, Jaja, Mlečni proizvodi
Srednji nivo

Ljudi

Klasično jelo prepuno ukusa za posebne prilike. Ukusna i topla i hladna, ova punjena piletina će garantovano biti omiljena svima. Pripremite se tako što ćete nadev spremiti unapred.

Sastojci


jestivo ulje
2 kašika (supena)
piletina
1.20 kg
so
1 kašičica (kafena)

Za nadev:
jaja
2 kom
crni luk
1 kom
mleko
5 kašika (supena)
so
1 prstohvat
zelena paprika
1 kom
biber
1 prstohvat
lepinje
2 kom
muskatni orah
1 prstohvat
peršun
2 grančice
kuvana šunka
4 kriške

Priprema

  1. Očistite piletinu i odstranite iznutrice. Meso premažite uljem i posolite po ukusu.
  2. Pripremite nadev. Zemičke isecite na kocke i pospite ih peršunom. Dodajte šunku, na trake isečenu papriku i dinstan crni luk. Razmutite jaja, umešajte ih u mleko, i mešavinu sipajte preko hleba. Oblikujte nadev i začinite ga po ukusu.
  3. Napunite pile. Dodajte 1–2 dl vode i polivajte pile sokovima koji nastaju tokom pečenja.

Odaberite svoj šporet:

Hleb

Meni: Doručak i užina

Alergeni: Gluten
Srednji nivo

Ljudi

Šta više miriše na dom od sveže ispečenog hleba? Isprobajte ovaj sjajni recept za jednostavnu domaću veknu belog hleba.

Sastojci

Mešavina za dizano testo:
mlaka voda
100 ml
belo pšenično brašno
2 kašika (supena)
šećer
1 prstohvat
sveži kvasac
20 g
so
1 prstohvat

Za testo:
jestivo ulje
1 kašika (supena)
so
1 kašičica (kafena)
belo pšenično brašno
500 g
mlaka voda
300 ml

Priprema

  1. Pripremite mešavinu za dizano testo. U 1 dl mlake vode nadrobite kvasac, dodajte šećer, malo soli i malo brašna da dobijete glatku smesu. Ostavite da nadođe približno 5 minuta.
  2. Iz sastojaka pripremite testo. Mešavinu za dizano testo dodajte u brašno, a zatim dodajte ulje i so. Tokom mešanja testa dodajte mlaku vodu. Testo oblikujte u kuglu. Pokrijte je pamučnom krpom i ostavite da nadođe približno 30–40 minuta odnosno dok ne naraste na dvostruku veličinu.
  3. Ponovno promešite testo, oblikujte veknu i stavite je u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Hleb pokrijte pamučnom krpom i ostavite da nadođe još 20–30 minuta.
  4. Pre pečenja isecite na gornjoj strani hleba četiri dijagonalna zareza, da hleb ne ispuca.
  5. Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne. Ostavite ga da se ohladi pre nego što počnete da ga sečete.

Odaberite svoj šporet:

Mesne rolade

Meni: Predjelo

Alergeni: Gluten, Jaja, Mlečni proizvodi
Srednji nivo
Ovaj recept je izabran za 6 ljudi


Mesni nadev obmotan domaćim testom. Divno za grickalice na zabavi ili zalogaje na izletu.

Sastojci

Mešavina za dizano testo:
šećer
1 prstohvat
mlaka voda
100 ml
suvi kvasac
4 g
belo pšenično brašno
2 kašika (supena)
so
1 prstohvat

Za testo:
so
2 prstohvati
mleko
130 ml
belo pšenično brašno
380 g
margarin
80 g

Za nadev:
paradajz pire
1 kašika (supena)
peršun
1 grančica
jestivo ulje
1 kašika (supena)
so
1 kašičica (kafena)
crni luk
1 kom
beli luk
2 čenovi
biber
1 prstohvat
mleveno meso
0.20 kg

Za premaz:
žumance
1 kom

Priprema

  1. Pripremite mešavinu za dizano testo. U 1 dl mlake vode nadrobite kvasac, šećer, malo soli i malo brašna da dobijete glatku smesu. Ostavite da nadođe približno 5 minuta.
  2. Iz sastojaka pripremite testo. Mešavinu za dizano testo dodajte brašnu zajedno s margarinom, mlekom i solju. Zamesite testo. Pokrijte ga pamučnom krpom i ostavite da nadođe približno 20–30 minut.
  3. Pripremite nadev. Crni luk i beli luk propržite na ulju. Dodajte mleveno meso i koncentrat paradajza. Začinite po ukusu i pržite još neko vrijeme.
  4. Testo razvaljajte do debljine 3 mm i izrežite kvadratiće, približno 10 x 10 cm.
  5. Na svaki kvadratić stavite supenu kašiku nadeva, a zatim kvadratiće oblikujte u vekne. Složite ih na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, i premažite žumancem.

Odaberite svoj šporet:

Lazanja

Meni: Glavno

Alergeni: Gluten, Jaja, Mlečni proizvodi
Srednji nivo
Ovaj recept je izabran za 6 ljudi


Mladi, stari i oni između — svi vole ovo italijansko jelo. Uz malo napora i neke kvalitetne namirnice do izuzetnog rezultata.

Sastojci


listovi za lazanju
250 g
mleveno meso
0.80 kg
crni luk
2 kom
lovorov list
2 kom
biber
1 prstohvat
rendani sir
350 g
so
3 kašičica (kafena)
paradajz pire
100 ml
bosiljak
1 prstohvat
origano
1 prstohvat
šargarepa
2 kom
paradajzi
2 kom
jestivo ulje
3 kašika (supena)

Za bešamel:
puter
50 g
so
1 prstohvat
mleko
1 l
muskatni orah
1 prstohvat
belo pšenično brašno
50 g

Priprema

  1. Crni luk prepržite na ulju. Dodajte mleveno meso, iseckanu šargarepu i začine, i dobro izmešajte.
  2. Paradajz isecite na kocke i dodajte ka mesu. Dodajte koncentrat paradajza i polijte vodom. Dinstajte približno 15 minuta.
  3. Pripremite bešamel. U maloj šerpi rastopite puter. Dodajte brašno i pržite dok ne požuti. Dodajte mleko i promešajte. Solite i začinite muskatnim oraščićem.
  4. Namastite tepsiju. Dno prekrijte prvim redom listova testa za lazanju. Preko njih rasporedite meso. Dodajte bešamel i malo rendanog sira.
  5. Nastavite sa narednim slojevima. Po vrhu sipajte nešto više bešamela i pospite malo više rendanog sira.

Odaberite svoj šporet:

Pita od jabuka

Meni: Deserti

Alergeni: Gluten, Sulfiti, Jaja, Mlečni proizvodi
Srednji nivo
Ovaj recept je izabran za 8 ljudi


Slasno slatko jelo sa domaćim prhkim testom i nadevom od jabuke. Jednostavnost pečenja je ključ za sreću svake osobe — priprema se u samo jednoj posudi za celu porodicu.

Sastojci

Za testo:
vanilin šećer
1 pakovanje
belo pšenično brašno
300 g
puter
180 g
šećer
70 g
jaja
1 kom
voda
50 ml

Za nadev:
šećer
50 g
kriške jabuke
400 g
suvo grožđe
50 g
prezle
20 g

Priprema

  1. Iz sastojaka pripremite testo. Pomešajte brašno i šećer, i u tu smesu izradite puter. Dodajte umućeno jaje i dovoljno vode da nastane mekano testo. Izmešajte u ravnomernu smesu, i oblikujte testo u kuglu.
  2. Prekrijte je folijom za namirnica i ostavite da se odmori u frižideru barem 30 minuta. Dve trećine testa razvaljajte na papiru.
  3. Pripremite nadev. Prezle ravnomerno pospite po testu. Preko prezli ravnomerno rasporedite kriške oguljenih jabuka, grožđice i šećer, i utisnite ih nadole prema testu.
  4. Preostalu trećinu testa razvaljajte i isecite na trake. Trake složite preko nadeva tako da oblikujete mrežu.

Odaberite svoj šporet:

Goveđa šnicla

Meni: Glavno

Napredni nivo

Ljudi

Pratite ovaj recept kako biste pripremili odrezak kao pravi kuvar! Ovaj komad junetine od kog voda teče na usta, jednako obrađen od ivice do ivice, će zapanjiti svakoga za stolom.

Sastojci


beli luk u prahu
1 prstohvat
so
1 prstohvat
goveđi biftek
200 g
jestivo ulje
2 kašika (supena)
biber
1 prstohvat
lovorov list
1 kom
ruzmarin
1 grančica
timijan
1 grančica

Za pečenje u tavi:
jestivo ulje
2 kašika (supena)

Priprema

  1. Nauljite i začinite biftek.
  2. Meso stavite u vakumsku kesicu prikladnu za kuvanje metodom „sous vide“.
  3. Iz kesice izvucite vazduh i zavarite je. Stavite je u rernu.
  4. Nakon završetka automatskog programa izvadite biftek iz kesice. Sa obe strane ga osušite papirnatom salvetom ili kuhinjskom krpom. Na jačoj vatri zagrejte tavu. Biftek naglo ispecite u tavi, približno minut ili dva na svakoj strani.
  5. Savet: za postizanje još jačeg okus marinirajte meso u frižideru do 24 sata, pre nego što ga ispečete.

Odaberite svoj šporet: