Još jedna generacija studenata uspešno završila unapređeni program prakse u kompaniji Gorenje - Gorenje
zatvori
...

Arhiv vesti

Petak, 21. Septembar 2018

Još jedna generacija studenata uspešno završila unapređeni program prakse u kompaniji Gorenje

Još jedna generacija studenata uspešno završila  unapređeni program prakse u kompaniji  Gorenje

Studenti završnih godina Fakulteta FEFA u petak 21. septembra uspešno su završili tronedeljni unapređeni program prakse u Gorenju, prezentacijom projekata na kojima su u pomenutom periodu bili angažovani.

Program prakse realizovan je kao deo projekta EDU-LAB koji je u januaru prošle godine otpočela Privredna komora Srbije u saradnji sa kompanijom Gorenje, Fakultetom FEFA i Institutom Mihajlo Pupin sa ciljem motivisanja mladih ljudi da studiraju i razvijaju svoju profesionalnu karijeru u Srbiji.

Projekat je podržan od strane EU i osmišljen kao odgovor na jedan od najvažnijih društvenih izazova u Dunavskom regionu – “brain drain” odnosno, odliv mozgova.

“Osnovni cilj EDU-LAB projekta je da poboljša institucionalne kapacitete i poveća uticaj visokog obrazovanja na tržište rada. On teži i da osnaži saradnju među javnim organima, ustanovama visokog obrazovanja i poslovne zajednice - i tu smo značajnog partnera našli u Fakultetu FEFA i kompaniji Gorenje, u kojoj je već druga generacija studenata završila unapređeni program prakse”     , istakla je Ivana Kovačević iz PKS.

Specifičnost projekta je u tome što zahvaljujući unapređenom programu prakse, omogućuje studentima jedan interaktivniji rad i sticanje veština koje će im biti od pomoći u daljem ličnom i profesionalnom napredovanju.

“Tokom prethodne tri nedelje u Gorenju je na praksi boravilo nekoliko studenata završnih godina Fakulteta FEFA koji su se upoznali sa kompanijom, načinom rada i najvažnije – bili izuzetno angažovani i interaktivni. Prednosti programa su upravo u tome što smo sa Privrednom komorom Srbije i ostalim partnerima unapred definisali teme na osnovu kojih su studenti dobijali projektne zadatke, a među zaposlenima Gorenja imali su mentore iz sektora marketinga, prodaje, finansija i računovodstva koji su ih usmeravali u radu. Rezultati su više nego zadovoljavajući, i radujem se što ćemo ove mlade ljude videti među našim budućim kolegama”, poručio je Goran Sorak iz Gorenja, dodavši da je Gorenje kao društveno-odgovorna kompanija među prvima koja je nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju potpisala podršku programu.

Studenti praktikanti koji su tokom prethodne tri nedelje boravili u Gorenju ističu da je ovakav vid prakse i mentorstvo od strane iskusnih profesionalaca iz kompanije, prilika za primenu stečenog teorijskog znanja na konkretnim zadacima, ali i velika odskočna daska za prvo ozbiljno traženje posla nakon fakulteta, u koje će ući spremniji i sigurniji.