Gorenje omogućilo praksu za učenike stručnih tehničkih škola u 8 gradova u Srbiji - Gorenje
zatvori
...

Arhiv vesti

Petak, 8. Decembar 2017, Beograd

Gorenje omogućilo praksu za učenike stručnih tehničkih škola u 8 gradova u Srbiji

Gorenje omogućilo praksu za učenike stručnih tehničkih škola u 8 gradova u Srbiji

Generalna direktorka kompanije Gorenje Beograd Stanka Pejanović i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić potpisali su ugovor o saradnji po kojem će ta kompanija podržati obrazovanje i razvoj praktične nastave učeničkih kadrova u srednjim stručnim školama i na fakultetima. Prva aktivnost koja će se realizovati je praksa za učenike 10  stručnih tehničkih škola kako bi stekli neophodnu praksu i upoznali procese servisiranja Gorenje aparata, kao i da lakše prođu kroz budući proces zapošljavanja, posle završene srednje škole. Memorandum o saradnji potpisan je u prisustvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i direktorke Gorenje korporativnog univerziteta Irene Vodopivec.

 

Gorenje u Srbiji ima zaokružen poslovni proces kroz proizvodnju, prodaju i servis koji obezbeđuje postprodajnu uslugu svim kupcima Gorenje aparata. U saradnji sa obrazovniim ustanovama, kompanija Gorenje se u Srbiji se fokusira na unapređenje veština i znanja obrazovnih profila koji su neophodni za obezbeđivanje održivog poslovanja u Srbiji.

 

„Drago mi je da smo nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju prva kompanija koja potpisuje podršku programu. Memorandumom definišemo i mnogo širu oblast saradnje i sa fakultetima i sa srednjim stručnim školama, čime omogućavamo da u procesu selekcije skratimo vreme potrebno za uvođenje novozaposlenih u procese rada, a time unapređujemo kvalitet usluge za naše korisnike. Postprodajna usluga je za nas u Gorenju veoma važan element ukupnog korisničkog iskustva, jer u Srbiji već četvrta generacija raste uz Gorenje kućne aparate« izjavila je Stanka Pejanović, generalna direktorka Gorenje Beograd i dodala:«Prvi program koji realizujemo po potpisivanju Memoranduma jeste praksa u 10 ovlašćenih servisa u 8 gradova“.

 

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izjavila je:“Gorenje kao društveno odgovorna kompanija dala je podršku obrazovanju mladih u Srbiji otvorivši im vrata i omogućivši im da  stiču savremene veštine i funkcionalna znanja u realnom radnom okruženju, što će im svakako ta vrata i zadržati otvorenim prilikom zapošljavanja. Naglašavam da su u saradnju uključeni kako učenici, tako i studenti na praksi u Gorenju,  koji će svojim angažovanjem na projektnim zadacima imati priliku da sistem ne samo učine održivim, već i da ga unapređuju. Veština upravljanja znanjima koja će mladi steći u saradnji sa Gorenjem biće nagrađena i stipendijama, što takođe ukazuje da kompanija vrednuje, ceni i valorizuje učenicki i studentski doprinos u procesu učenja kroz rad.“

„Gorenje potvrđuje da, kao svaka ozbiljna i uspešna kompanija, dugoročno planira i razmišlja ne samo o unapređenju proizvodnje, tehnološkom osavremenjavanju, povećanju izvoza, već i o razvoju svog kadrovskog potencijala, kao najvažnijeg od svih resursa, kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama – srednjim školama i fakultetima, prosvetnim institucijama i poslovnim asocijacijama. U tome i ubuduće može da računa na punu podršku Privredne komore Srbije koja je inicijator i jedan od najaktivnijih učesnika u procesu uvođenja dualnog obrazovanja i usklađivanja  obrazovnog sistema sa potrebama  privrede“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

 

Saradnja potpisana Memorandumom podrazumeva obezbeđivanje stručne prakse, kao i mogućnosti saradnje kroz gostujuća predavanja, zajedničke radionice, programe stipendiranja, mentorske programe, formiranje novih edukativnih kurseva, podršku školskim projektima, kao i mogućnost nadogradnje definisanih okvira saradnje u obostranom interesu kompanije i pojedinačnih škola sa kojima će kompanija u narednom periodu potpisati saradnju.

 

Gorenje Beograd već više godina sarađuje sa fakultetima ekonomskog usmerenja i obezbeđuje posebno osmišljene prakse za studente FEFA u okviru finansija i računovodstva, prodaje i marketinga. Ugovori o poslovnoj saradnji potpisani su i sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu, Fakultetetom tehničkih nauka u Novom Sadu, Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu  i Ekonomskim fakultetom u Nišu.

 

Gorenje je lider na tržištu Srbije i već 67 godina neguje čvrste veze za svojim potrošačima. Gorenje u Srbiji zapošljava 2.300 ljudi i ima tri fabrike za proizvodnju kućnih aparata i jednu koja proizvodi alate za automobilsku industriju i belu tehniku.