Kako odabrati pravu mašinu za pranje sudova - Gorenje
zatvori
...

Kako odabrati pravu mašinu za pranje sudova

Mašina za pranje sudova postaje obavezan deo svakog modernog domaćinstva. Prošla su vremena kada smo prali i odlagali sudove posle ručka do kasno popodne. Ubrzani tempo života usmerio nas je ka drugim obavezama i izazovima, tako da sada jednostavno možemo ovaj kućni posao da prepustimo mašini za pranje sudova. Ona ne samo da pere i suši sudove, već nas štedi napora, štedi nam vreme, i na kraju ne manje važno, štedi nam novac. Kako bi obavile sve gore nabrojano, moramo pažljivo i ispravno odabrati mašinu za pranje sudova. U nastavku donosimo nekoliko saveta kako da odaberete pravu mašinu za vas.

Prilikom kupovine mašine za pranje sudov, trebali biste uzeti nekoliko faktora u razmatranje koji utiču na finalnu odluku i doprinose donošenju najbolje moguće odluke. Prva odluka je direktno povezana sa svrhom korištenja, kao i sa lokacijom i ugradnjom aparata. Koliko sudova obično perete i koliko često ćete koristiti mašinu za pranje sudova definitivno zavisi od veličine vaše porodice, individualnih navika i potreba. Ukoliko želite da mašina za pranje posuđa upotpuni sveukupni izgled vaše kuhinje, onda je neophodno da razmislite o mestu gde ćete je smestiti i da odaberete prave dimenzije i veličinu. Ukoliko je želite ugraditi u postojeće kuhinjske elemente, potrebno je da pažljivo izmerite visinu i širinu. Ukoliko ne želite ugradni aparat ili nemate mogućnost za ovu opciju, možete odabrati samostojeću mašinu za pranje sudova. U tom slučaju, dizajn i izgled odabrane mašine postaje još više važan.

Iz ugla korisnika, unutrašnjost mašine za pranje sudova je takođe važna: fleksibilan aranžman korpi i polica je neophodan kako bi se pravilno smestilo posuđe i olakšalo svakodnevno korištenje. U proteklim godinama, razvili smo zaista bogat asortiman visoko kvalitetnih mašina za pranje sudova na tržištu. One dolaze u različitim dizajnima i dimenzijama, a njihove cene se kreću u skladu sa sofisticiranom tehnologijom, efikasnošću I karakteristikama.

U odlučivanje uključite sve aspekte: kupovina, ugradnja i korištenje

Kada kupujete mašinu za pranje sudova, trebate objediniti sve dostupne informacije i uporediti dostupne mašine za pranje sudova na tržištu pre nego donesete finalnu odluku o kupovini. Ukoliko stvarno želite biti zadovoljni svojim izborom i da vaša odabrana mašina za pranje sudova ispuni sva vaša očekivanja, trebate razmotriti sve moguće faktore : vaš osnovni razlog kupovine je izuzetno važan.

Ukoliko imate potrebu za sudomašinom i vaše domaćinstvo ima više članova, razumno je odabrati onu koja pere najveći broj setova, pri najnižem trošku.

Naravno, trebali biste imati na umu svoj budžet i definisanu najvišu cenu koju ste spremni platiti za svoju mašinu za pranje sudova.

Pre donošenja odluke, trebali biste se upoznati sa očekivanim troškovima rada mašine za pranje sudova, kao i sa potrošnjom vode i električne energije.

Sledeći važan deo infomacija je svakako prostor koji imate na raspolaganju jer će to uticati na vrstu (ugradna ili samostojeća) i željenu veličinu ili dimenzije odabrane mašine za pranje sudova.

Trebali biste obratiti pažnju na kvalitet, garancijski period i mogućnosti servisiranja vašeg odabranog modela.

Za sve koji uživaju u miru svog doma i lako se uznemire bukom koju proizvode aparati, važan faktor u odlučivanju koju mašinu za pranje sudova kupiti će biti nivo buke. Efikasan motor i specijalna zvučna izolacija će se pobrinuti za nivo buke. Većina savremenih mašina za pranje sudova imaju nivo buke između 44 -45 dB. Tihi rad mašine za pranje sudova je bez sumnje važan faktor u odabiru odgovarajućeg modela, posebno u modernim domovima sa kuhinjama koje su otvorene prema dnevnom boravku ili koje kombinuju oba ova prostora u jednom.

Niska potrošnja savremenih mašina za pranje sudova kao odraz odgovornosti savremenog društva

Korištenjem mašine za pranje sudova u sadašnjem domaćinstvu, možemo uštediti dragoceno vreme. Za većinu ljudi, pranje sudova je zamoran kućni posao. Iako ne možemo u potpunosti izbeći pranje posuđa možemo ga značajno olakšati upotrebom savremene mašine za pranje sudova. Stara poslovica: “Vreme je novac” je svakako na snazi u ovom slučaju. Osim uživanja u komforu koji donosi, kvalitetan aparat nam može pomoći da štedimo dok peremo sudove.

Da li ste se ikada zapitali koliko vode potrošite pri ručnom pranju posuđa?
I koliko vode bi potrošila vaša mašina za pranje posuđa za pranje iste te količine posuđa? Za pranje jednog seta posuđa, mašina za pranje posuđa koristi oko 10 litara vode u proseku, dok mi potrošimo i do 75 litara za pranje iste količine posuđa ručno! Korištenje mašine za pranje posuđa je definitivno više ekonomično i mnogo više ekološki prihvatljivije za okolinu. Najefikasniji modeli mašina za pranje sudova mogu da potroše i manje od 7 litara vode i oko 0.75 kWh električne energije po punjenju.

Razlike su bez sumnje ogromne, posebno jer moramo uzeti u obzir da sudove peremo svaki dan. Istina je da ručno pranje ne donosi potrošnju električne energije, međutim, zagrevanje vode ipak troši energiju. Mašina za pranje posuđa pere posuđe pri višim temperaturama (70 °C) u poređenju sa ručnim pranjem, zato je posuđe još više higijenski čisto. Sve mašine za pranje sudova takođe imaju i karakteristiku sušenja što eliminiše potrebu za dosadno brisanje i sušenje tragova kapljica pre odlaganja posuđa u virtine. 

Od čega zavisi raspon cena kod mašina za pranje sudova?

Uglavnom, cene mašina za pranje sudova zavise od kvaliteta aparata, načina rada i vrste motora i ostalih brojnih korisničkih karakteristika. 

Pravilo je da najjeftiniji modeli mašina za pranje sudova donose samo osnovne karakteristike. Većina naprednih funkcija za korisnike je u direktnoj relaciji sa funkcionalnošću aparata i sa načinom rada, zbog toga je korisno razmisliti da li ste zadovoljni sa osnovnim funkcijama ili biste želeli priuštiti sebi određene nadogradnje osnovnog modela mašine za pranje sudova.

Obično, najskuplje mašine za pranje sudova su najefikasnije jer troše manje vode i električne energije tokom procesa rada u poređenju sa jeftinijim modelima. Ove razlike se najviše primete u domaćinstvima koja mašinu za pranje sudova koriste svaki dana i za više setova posuđa. Sa manjim količinama posuđa i manje učestalim korištenjem mašine za pranje sudova, ove razlike i nisu toliko primetne, posebno u pogledu potrošnje vode. Danas, kao pravilo, energetska efikasnost je osnovna karakteristika svih savremenih mašina za pranje sudova. 

Vrste i dimenzije mašina za pranje sudova

Razlikujemo nekoliko vrsta mašina za pranje sudova: ugradni, polu ugradni i samostojeći. Sve vrste su dostupne u različitim dimenzijama, tako da svaki korisnik može pronaći onu koja najbolje odgovara njegovim individualnim potrebama. Najčešći i najviše odabrani modeli mašina za pranje sudova su širine 45-60 cm i visine 82–86 cm. U velikim mašinama za pranje sudova možete prati od 12 do 16 kompleta posuđa, dok je u manjim kapacitet između 9 do 11 kompleta posuđa.

Uzi modeli  mašina za pranje sudova

Uske mašine za pranje posuđa su pogodne za ljude koji žive u manjim stanovima i koji moraju iskoristiti svaki koristan deo raspoloživog prostora. One mogu biti samostojeće ili ugradne i savršeno su rešenje za svakoga ko provodi većinu vremena van kuće, retko priprema obroke i iz tog razloga ne bi koristio maksimalan kapacitet mašine za pranje posuđa

Dobra vest je da ovi modeli imaju sve prednosti svojih velikih verzija, samo u manjim dimenzijama.

Uska (45 cm široka) mašina za pranje posuđa je idealno rešenje za ljude koji žive sami ili koji ne koriste puno posuđa, a ipak ne žele da posuđe peru ručno. Manje mašine za pranje posuđa su takođe pravi izbor za one koji ne žele izlagati svoje osetljive ruke vodi i hemikalijama, bilo iz estetskih ili iz zdravstvenih razloga.Ugradne mašine za pranje sudova

Ugradne mašine za pranje sudova se mogu ugraditi ispod radne površine što znači da ćete dobiti na korisnom radnom prostoru. Možete sakriti vrata svoje mašine za pranje sudova iza kuhinjskog elementa kako bi se neprimetno uklopila, i kako se mašina uopšte ne bi ni videla. Ona može biti potpuno ugradna tako da joj je sakrivena upravljačka ploča, ili može biti ugrađena na način da je njena kontrolna ploča vidljiva

Gorenje ugradne mašine za pranje sudova su dostupne u mnogim modelima i jako su pristupačne, efikasne, visoko kvalitetne i tehnološki sofisticiran kućni asistent u kojeg ćete se naprosto zaljubiti. Donose neuporediv komfor, imaju dug životni vek, štede električnu energiju i ističu se savremenim dizajnom.
Samostojeće mašine za pranje sudova

Samostojeće mašine za pranje sudova su nezavisni kućni aparati. Možete ih postaviti na željeno mesto uz ostale kuhinjske elemente. Možete birati onu koja vam vizuelno odgovara i koja se lepo uklapa u vašu kuhinju. Pošto svaka samostojeća mašina za pranje sudova ima opciju da se gornji panel skine, može se takođe ugraditi ispod radne ploče. Međutim, nije ih moguće postaviti iza ostalih kuhinjskih elemenata ili pregrada. Izbor samostojećih mašina za pranje sudova je najveći, tako da možete jednostavno pronaći baš onu kakva vam je potrebna i kakvu ste oduvek želeli da imate. 

Najefikasnije mašine za pranje sudova

Evropske potrošačke organizacije redovno testiraju efikasnost mašina za pranje posuđa. Isto su sprovodile u proteklim godinama i ponovo birali najefikasnije među 155 odabranih, gde ih testiraju na osnovu njihovih onovnih karakteristika: energije i potrošnje vode, trajanja programa, nivoa buke, pouzdanosti i kvalitet izrade. Gorenje ugradna Smart Flex mašina za pranje posuđa dosegla je visoko 8 mesto u rangiranju, što je izvanredan uspeh slovenačkog proizvođača mašina za pranje posuđa. Zahvaljujući prvoklasnim rezultatima postignutim na testu potrošača, kao i u pogledu kvalitete, dugotrajnosti i neverovatnom dizajnu, Gorenje brend je prepoznat u celom svijetu.

Kako mašina za pranje sudova ustvari radi?

Ukoliko ste se ikada zapitali kako mašine za pranje sudova ustvari rade, pokušaćemo da vam ukratko objasnimo osnovni princip rada: u trenutku kada je uključite, kada mašine za pranje sudova počinje da se puni vodom. Voda se potom zagreva do željene temperature, u rasponu od 40 do 70 °C. Sledeći korak je automatsko otvaranje odeljka sa deterdžentom koji se počinje puštati u vodu. Rotirajuća pumpa na dnu mašine za pranje sudova se brine da voda sa deterdžentom prekrije svo posuđe  unutar mašine. Posuđe se potom pere u vodi sa sapunicom od deterđenta oko pola sata. U sledećoj fazi, mašina za pranje sudova ispumpava prljavu vodu i upumpava novu čistu vodu za ispiranje. Rotirajuća pumpa, prskajući vodu naokolo,brine se da posuđe bude potpuno isprano. Potom, voda se ispumpava i vruć vazduh cirkuliše u unutrašnjosti kako bi osušio posuđe. Iako možda zvuči neverovatno, posuđe oprano u mašini za pranje posuđa je čistije od posuđa opranog ručno zahvaljujući višim temperaturama i efikasnijem otklanjanju nečistoća i uništavanju većine bakterija.

Proizvodi namenjeni za korištenje u mašinama za pranje sudova

Da bismo očuvali svoju mašinu za pranje sudova u optimalnom režimu i kako bi se pobrinuli da sudovi uvek budu oprani kao da su novi, i kako bi joj produžili vek korišćenja, trebali bi uložiti u njeno održavanje i odgovarajuće proizvode namenjene za mašine za pranje sudova kao što su so za mašinsko pranje sudova, kvalitetni deterdženti, sredstva za ispiranje, i sl.

So za mašine za pranje sudova je aktivan sastojak u procesu pranja sudova u cilju omekšavanja tvrdoće vode. Ona sadrži prirodne sastojke, uglavnom natrijum hlor i često citrusna ulja. Voda koja dolazi iz vodovodne mreže je obično tvrđa, i time dovodi do naslaga kamenca na raznim delovima mašine za pranje sudova kao i na samim sudovima. So ne ulazi u mašinu za pranje nego protiče kroz jedinicu omekšivača, obezbeđujući natrijum za jonsku izmenu i regeneraciju smole koja se nalazi u omekšivačkoj jedinici. Kada se regeneriše natrijum, ona radi na način da privlači i zadržava magnezijumske i kalcijumske jone u čvrstoj vodi. Kada se posuđe pere u omekšanoj vodi, potrebno je manje hemijskih sredstava.

So za mašinu za pranje sudova je iz tog razloga neophodan sastojak prilikom pranja u mašini za pranje sudova. Većina savremenih mašina za pranje sudova imaju ugrađen senzor koji detektuje nivo soli i upozorava korisnike da je moraju dopuniti. Trebate znati da so za mašine za pranje sudova nije ista kao kuhinjska so koju koristimo za pripremu hrane. Granule soli za mašine za pranje sudova su veće i na taj način se sporije razgrađuju, takođe su bez ostalih dodataka koji se nalaze u kuhinjskoj soli (natrijum jod, magnezijum hlorid i drugih sredstava protiv lepljenja) koji mogu oštetiti jonsku izmenjenu jedinicu ili ugroziti njen rad. Zbog toga se ne preporučuje korištenje kuhinjske soli u mašinama za pranje sudova.

Osim soli za mašine za pranje sudova, dodaci za ispiranje se brinu da nakon pranja ne ostaju tragovi vodenih kapljica na posuđu, koje inače primetimo najčešće na čašama i šerpama od nerđajućeg čelika. Savremene mašine za pranje sudova automatski obaveštavaju korisnika da treba dodati sredstvo za ispiranje.

Imajte na umu koje vrste predmeta ne biste smeli da perete u mašini za pranje sudova

Ne preporučuje se da perete drvene predmete u mašini za pranje sudova, kao što je drvena daska za sečenje, kašike, posude i ostali slični predmeti. Drvo je prirodni materijal koje ne reaguje dobro na to da bude pokvašeno u toploj vodi i hemikalijama. Ukoliko perete drvene predmete u mašini za pranje posuđa ono će se mnogo brze ostetiti (čak i nakon prvog pranja!) i time neće više biti upotrebljivo. 

Kako biste izbegli grebanje i oštećivanje, izbegavajte ubacivanje kristalnih čaša u mašinu za pranje posuđa. Umesto toga, mnogo je bolje iste oprati ručno. 

Takođe se ne preporučuje da se peru tiganji od livenog gvožđa i teflonski tiganji u mašinama za pranje sudova jer nisu namenjene za takvo korišćenje i mogu biti štetne po zdravlje. 

Trebali biste takođe predmete izrađene od bakra držati izvan mašine za pranje posuđa, jer će materijal izgubiti svoj originalni sjaj što vam može upropastiti dan. Uvek perite bakarne predmete ručno. 

Termo posude su takođe predmeti koje biste uvek trebali prati ručno! Visoka temperature će oštetiti termalnu zaštitu i vaše posude neće više pružati temperaturnu izolaciju.

Takođe posvetite posebnu pažnju noževima. Visoko kvalitetni noževi nisu jeftini i ne želite da visoka temperature ili hemikalije unište njihove oštrice. 

Nemojte zaboraviti skinuti nalepnice sa posuđa pre nego sto ga stavite u mašinu za pranje posuđa! Mešavina papira i lepka se može zaglaviti u filterima i dovesti do velikog rizika za oštećivanje mašine za pranje sudova. 

Odabirom prave mašine i brigom o istoj, mašina za pranje sudova će vas služiti dugo godina, bez obzira koliko često je koristili. Odabirom Gorenje mašine za pranje sudova dobićete nezamenjivog asistenta koji će obaviti sav težak posao u kuhinji za vas, dok se vi možete opustiti i provesti vreme onako kako vi to želite.