Izbor prave mašine za pranje veša - Gorenje
zatvori
...

Izbor prave mašine za pranje veša

Mašina za pranje veša je kućni aparat bez kojeg bismo teško mogli zamisliti život. Dobro obavljena kupovina može vam doneti mašinu koja će biti pouzdan asistent u kući u godinama pred vama!

Pogledajte šta se krije iza cene

Ne dozvolite da cena bude vaš jedini kriterijum kada kupujete mašinu za pranje veša. Razmišljanjem samo o ceni dovešće do toga da kupite najjeftiniji aparat - barem na prvi pogled. Međutim na dugi rok, takav aparat može vam doneti mnogo veće i nepredviđene troškove, a može vam doneti i dosta frustracija. Na primer, najjeftiniji modeli mogu trošiti značajno više vode i električne energije, a njihovi programi mogu biti dosta duži i manje efikasni. Kada nije samo cena najniža, nego i kvalitet, šanse za pogrešnim izborom mašine značajno rastu. Ukoliko mašina za pranje veša više nije pod garancijom, popravka se obično ne isplati iz razloga što bi trošak popravke bio veći od koristi.

Pre kupovine, pametno bi bilo da pribavite što je moguće više informacija o karakteristikama mašine za pranje veša. Potom, naravno, sve to uporedite sa karakteristikama koje će odgovarati potrebama vašeg domaćinstva (raspoloživi prostor, učestalost pranja veša, procena uloženog novca, itd.) i donesete odluku na bazi svih informacija o najboljem mogućem aparatu za kupovinu. 

Kapacitet: Kraljica među kriterijumima za izbor

Pri izboru mašine za pranje veša, kapacitet pranja je definitivno jedan od najočiglednijih kriterijuma. Čak i najskuplji modeli mašina za pranje veša koji inače savršeno odgovaraju vašem domaćinstvu mogu izazvati frustracije ukoliko ne uzmete u razmatranje kapacitet pranja. Brojne karakteristike i tehnološke prednosti ne mogu promeniti činjenicu da se morate boriti sa veličinom bubnja koja je ili prevelika ili suviše mala.

Za prosečno domaćinstvo, idealan kapacitet se obično kreće od 7 do 8 kg. Čak iako mnogi ljudi naginju izboru veće mašine za pranje veša, to ne mora nužno da bude najbolja ideja. Kapacitet od 7 kg je više nego dovoljan jer i dalje imamo tendenciju da peremo manje veša korištenjem programa koji skraćuju ciklus pranja pri nižim temperaturama.

Kada govorimo o većim domaćinstvima, odabir velikog kapaciteta bubnja, je naravno dobra ideja.. Mašina za pranje rublja WS168LNST donosi i do 10 kg kapaciteta punjenja i odličan je izbor za velike porodice. 

Koje vrste mašina za pranje veša postoje?

 • MAŠINE ZA PRANJE VEŠA SA PREDNJIM PUNJENJEM
Mašine sa prednjim punjenjem su najprodavaniji modeli i najčešći koji se koriste (više o ovim konvencionalnim modelima mašina za pranje rublja sledi u nastavku).

 • MAŠINE ZA PRANJE VEŠA SA GORNJIM PUNJENJEM
Ove mašine su obično manje i zbog toga odgovaraju manjim prostorima. One zadržavaju sličan kapacitet bubnja, dok su spoljne dimenzije obično značajno manje. Punjenje i pražnjenje mašine sa gornjim punjenjem je jednostavnije od konvencionalnih mašina za pranje rublja sa prednjim punjenjem, što ih čini idealnim izborom za ljude starije životne dobi i za svakoga ko mašine za pranje rublja sa prednjim punjenjem ne smatra praktičnima. Dodatna prednost je što se vrata ne zagrevaju. Odličan izbor među dostupnim modelima sa gornjim punjenjem je model WT72122. Sa A+++ energetskim razredom, 7 kg kapacitetom punjenja i sa AquaStop sigurnosnom sistemom koja štiti vaš dom od izlivanja vode, model WT72122 je pravi šampion u svojoj kategoriji.

 • MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA – KOMBINOVANA MAŠINA
Ukoliko živite u manjem stanu ili nemate dovoljno prostora za mašinu za sušenje veša, mašina za pranje i sušenje veša – kombinovana mašina je verovatno najbolje rešenje. Ove mašine kombinuju obe funkcije: pranje i sušenje.

Deset kriterijuma za kupovinu mašine za pranje veša

Sada kada smo odredili odgovarajući kapacitet punjenja naše mašine za pranje veša, šta je sledeće? Kupovina novog kućnog aparata je zamoran zadatak za mnoge ljude jer su uplašeni kompleksnim radom ovih aparata. Ali u stvarnosti, vi ste jedina osoba koja istinski poznaje svoje potrebe kada se govori o pranju veša, i sa nekoliko korisnih saveta, izbor pravog aparata za vas bi trebao biti lagodan i jednostavan zadatak.

Proverite svoj izbor sa sledećim kriterijumima:

 • Predpranje: Da li vaša preferirana mašina za pranje veša ima ovu karakteristiku? Posebno ukoliko imate malu decu, predpranje može vas rešiti napora u rešavanju od najtvrdokornijih mrlja.
 • Buka: Prosečan nivo buke mašina za pranje veša se meri u decibelima. Što je veći broj decibela, to je glasniji rad mašine za pranje veša. Buka ispod 60 dB se smatra tihim radom. Gorenje mašine za pranje veša su izuzetno tihog rada uz pomoć Inverter PowerDrive motora, koji se brine da nivo buke nikada ne pređe 54 dB.
 • Energetski razred: Mašine se klasifikuju u energedske razrede od A do G (A označava najnižu potrošnju energije). Dodatni plus (+) iza razreda znači dodatnih 10% smanjenja potrošnje energije u poređenju sa nominalnim razredom. Model WS947LN sa IonTech tehnologijom i A+++ (–20%) energetskim razredom je definitivno jedan od najefikasnijih mašina za pranje veša na tržištu. Opremljen je i sa jednostavnim za čitanje EcoEye indikatorom koji vam daje pravovremenu povratnu informaciju koliko je vaš odabrani program efikasan, te vam tako pomaže da štedite vodu i energiju.
 • Ekran displeja: Većina mašina nove generacije poseduje ekran koji prikazuje ostatak vremena ciklusa pranja i ostale informacije.
 • Zaštita od curenja: Pojedine mašine imaju ugrađeni sigurnosni sistem koji automatski i mehanički zatvara dovod vode u slučaju oštećenja creva kako bi se sprečilo iylivanje vode i poplava u stanu.
 • AquaStop: sistem koji garantuje kompletnu zaštitu. Možete ostaviti svoju mašinu za pranje veša da radi bez nadzora, bez straha od poplave. Dno mašine je zatvoreno, tako da voda ostaje unutra. Specijalni senzor je postavljen na dno mašine za pranje veša koji detektuje vodu i zatvara dotok vode uz pomoć električnog ventila. Pumpa automatski ispumpava ostatak vode iz bubnja kroz crevo za pražnjenje.
 • Inverterski motor za tihi rad: Pored tihog rada, prednost ovog električnog motora je i duži životni vek i niži troškovi održavanja.
 • Efikasnost ciklusa obrtaja: Efikasnost ceđenja vode iz veša vaše mašine za pranje zavisi od broja obrtaja u minuti. Većina preporučenih mašina za pranje veša ima više od 1.200 obrtaja.
 • Prilagođavanje količini i vrsti veša: Mašine za pranje veša sa ovom funkcijom automatski prilagođavaju nekoliko parametara ciklusa pranja. Kao dodatak optimalnoj potrošnje vode, one prilagođavaju i trajanje pranja, ispiranje i obrtaje prema količini veša.
 • Raznovrsnost programa: Većina mašina za pranje veša nudi bazne programe za razne tipove veša, dok pojedine takođe imaju specijalne programe, kao što su ručno pranje, pranje dečije odeće, manje zaprljan veš, sportska oprema, itd. Gorenje mašine za pranje veša nude AutoWash program koji automatski bira najbolji program za vaš veš, tako da nemate drugih obaveza osim da sednete i da se opustite.

Karakteristike koje se ne mogu porediti sa drugima

Korištenjem najsavremenijih naprednih tehnologija, Gorenje aparati garantuju najbolje moguće korisničko iskustvo. Tradicionalne žalbe koje su se povezivale sa pranjem veša su sada stvar prošlosti. Ne verujete nam? Dozvolite nam da razbijemo sve preostale predrasude ili nedoumice predstavljajući vam neke od ostalih karakteristika koje nude Gorenje mašine za pranje veša.

 • Osvetljenje bubnja: LED svetlo u bubnju. Da, to daje lep izgled aparatu, ali primarno olakšava korištenje. Bez traženja čarapa u bubnju!
 • SterilTub: Da li često perete veš pri nižim temperaturama? SterilTub sprečava širenje bakterija u unutrašnjosti bubnja, i rešava sav neprijatan miris i brine se da veš koje perete miriše besprekorno.
 • Četiri različite dubine: Možete birati između četiri različite dubine u asortimanu WaveActive mašina za pranje veša. To vam omogućava da svoju kupovinu prilagodite svom prostoru, što omogućava i da vaša mašina odgovara i manjim kupatilima.
 • Speed 20': Ovaj brzi program omogućava vam da operete majice ili manje zaprljan veš u ne više od 20 minuta vremena. Idealan je kada trebate pomoć da izbegnete česta pranja, kao i u uštedi vremena, energije i novca.
 • StopAddGo: Zaboravili ste ubaciti komad ili dva odeće na pranje? Funkcija StopAddGo omogućava vam da jednostavno zaustavite ciklus pranja i dodate zaboravljeni komad odeće u bubanj za pranje.
 • IonWash 59': Ovaj program može brzo i nežno odstraniti 30% više mrlja u poređenju sa standardnim ciklusom pranja.
 • StainExpert: Ova tehnologija automatski uklanja do 36 vrsta raznih tvrdokornih mrlja sa jedinstvenom kombinacijom podešavanja temperature, vremena i vode. Mrlje koje uključuju od voća, masnoće, putera, jaja, trave i čaja, pa sve do jogurta pa čak i kozmetike jednostavno nestaju.
 • DoseAid: Najekonomičnija i za kožu pogodna upotreba deterdženta! Sistem DoseAid pomaže vam da uvek odaberete optimalnu dozu deterdženta, bez obzira koliko ste veša stavili u vašu mašinu.

Mašine za pranje i sušenje u jednom aparatu: Dve muve jednim udarcem

Mašine za pranje i sušenje rublja – kombinovani aparat su odličan izbor za manje prostore. Kako odabrati kombinovani aparat koji će izdržati test vremena i raditi tiho i efikasno?

Prema istraživanjima, kombinovani aparat za pranje i sušenje je odgovarajući za domaćinstva sa jednom do dve osobe. Za veće porodice, odvojeni aparati su bolja opcija jer mogu uštediti značajnu količinu vremena i energije.

Dve osnovne prednosti kombinovanog aparata su:

 • PROSTOR: Verovatno najbolja stvar ove vrste aparata je što kombinuje dve mašine u jednom. Ovo optimizuje prostor i savršeno je za ljude koji žive u malim stanovima ili koji ne žele da imaju previše velikih aparata.
 • CENA: Kupovinom kombinovanog aparata, možete uštediti novac u poređenju sa kupovinom dva odvojena aparata. Međutim, tačno je, da trošak održavanja može biti veći. Dodatno, ciklus sušenja koristi dosta više energije nego isti ciklus u odvojenoj mašini za sušenje veša.

To proizilazi iz činjenice da kombinovani aparati obično imaju manji kapacitet sušenja u poređenju sa konvencionalnom mašinom za sušenje veša. Potrebno je puno više prostora kako bi se efikasno osušila ista količina rublja koja se i pere u mašini. To znači da je relativni kapacitet pranja obično veći od kapaciteta sušenja. 

Zato prilikom kupovine kombinovanog aparata, imajte na umu sledeće kriterijume:

 • Broj obrtaja – Što je veći broj obrtaja, to će brže i efikasnije biti sušenje.
 • Garancija – Pošto je ovo aparat koji obavlja dvostruku dužnost u poređenju sa odvojenim aparatima, garancija postaje izuzetno važan faktor.
 • Energetska efikasnost – Već smo istakli da su kombinovani aparati za pranje i sušenje skuplji za korištenje i održavanje. Možete značajno smanjiti svoje troškove kupovinom energetski efikasnog modela WD10514 Gorenje mašina za pranje i sušenje veša.
 • Raznovrsnost programa – Proverite da li mašina za pranje i sušenje veša nudi dobru i raznovrsnu ponudu korisnih programa, kao na primer QuickWash.
 • PowerDrive motor – Gorenje PowerDrive motor je značajno efikasniji, tiši i snažniji. On donosi optimalnu potrošnju energije i može se nositi sa većim količinama veša.

Ispunjavanjem gore pobrojanih kriterijuma znači da će vaš aparat imati i duži životni vijek.

Ispravno korišćenje mašine za pranje veša

Uz pomoć eksperata u ovom području, odlučili ste se za kupovinu odgovarajuće mašine za pranje veša za svoje domaćinstvo. Šta nakon toga?

Svi mislimo da smo eksperti u pranju veša i da naša nova mašina za pranje veša se ne može puno razlikovati od prethodne. Međutim, svakako biste trebali prvo da pročitate uputstvo o upotrebi i upoznate se sa svim karakteristikama i programima novog aparata. Na taj način ćete se pobrinuti da pranje veša bude što efikasnije i jednostavnije moguće.

Sledeća stvar koju trebate razmotriti prilikom pranja je količina veša i vrsta tkanina, kao i stepen zaprljanosti, kada dodajete ispravnu dozu deterdženta za pranje ili omekšivača. Ukoliko stavite previše deterdženta, oprano rublje može biti ljepljivo, dok stavljanje nedovoljne količine neće efikasno odstraniti mrlje..

Također, nemojte stavljati previše veša u bubanj, jer deterdžent, omekšivač i voda neće moći da dosegnu i prodru u sve odevne predmete.

Pre pranja, sortirajte veš prema materijalima i boji. Različiti materijali se peru na različitim temperaturama. Ukoliko određene tekstilne predmete perete na temperaturama koje su previsoke ili niske, nećete ostvariti željene rezultate pranja i potencijalno ćete oštetiti tkaninu. Stvari izrađene od pamuka možemo prati na višim temperaturama, dok sintetiku trebamo prati na nižim temperaturama.

Pojedine mašine za pranje veša koriste predpranje, uglavnom pri većim temperaturama, što je praktično i korisno za veoma zaprljan veš. Kada birate program sa predpranjem, potrebno je staviti tačnu količinu deterdženta u odvojeni deo dispenzera za deterdžent. Uputstva za korištenje deterdženta su obično ispisana na samom pakovanju, dok uz neke deteržente dobijate i posudu za merenje ispravne doze.

Deterdženti za pranje i ostali proizvodi

Postoje brojne vrste deterdženata za pranje veša i ostalih proizvoda:

 • PRAŠKASTI DETERDŽENTI: Oni su uglavnom namenjeni za pranje veša pri temperaturama od 30 do 90 °C.
 • TEČNI DETERDŽENTI: Oni su odgovarajući za pranje pri temperaturama od 30 do ne više od 60 °C. Postoji široka paleta dostupnih deterdženata, i mogu biti namenjeni raznim vrstama i tipovima tkanina i boja (tamne, svetle, obojene i sl.).
 • DETERDŽENT U KASPUSLAMA: Ovo olakšava odabir ispravne doze deterdženta jer jedna kapsula sadrži sasvim dovoljno sredstva za jedno punjenje i stavlja se direktno u bubanj. Neke kombinuju deterdžent i omekšivač u jednoj kapsuli.
 • EKOLOŠKE LOPTE ZA PRANJE RUBLJA: “Ekološke lopte” za pranje su namenjene za pranje rublja bez dodavanja deterdženta.
 • MARAMICE ZA BOJU: One vam omogućavaju da perete tekstil u raznim bojama jer one hvataju otpuštenu boju koja se izlije u vodu tokom pranja i tako sprečavaju da se prošire na ostali veš koji perete.
 • OMEKŠIVAČI: Omekšivači tkanina omekšavaju i čine mirisnim vaše rublje. 

Saveti za ekološko pranje veša

U proteklim godinama, zemlje širom sveta su počele ulagati napor u zaštitu životne sredine. Takozvani ubrzani način života i brzi ciklus mode jedan je od glavnih faktora koji negativno utiče na stanje i budućnost naše planete. Brzi stil mode se odnosi na odeću i asesoare koji odražavaju poslednje trendove i sa sobom donosi niže cene. To ima uticaj na potrošače koji upadaju u zamku da bez puno svesnosti kupuju nove komade odevnih predmeta.

Zbog našeg čestog nepromišljenog i proždrljivog apetita za kupovinom odeće, koju potom u roku od nekoliko godina ili čak meseci odbacujemo, tako odbačena garderoba se gomila na odlagalištima širom sveta. Osim što možemo manje kupovati odeću, možemo takođe smanjiti naš štetni uticaj na okolinu tako što ćemo prati veš na pametan i ekološki prihvatljiv način. Pranje bez dovoljno brige može dovesti do toga da oštetimo veš i da izgleda iznošeno, i tako ubrzamo proces odbacivanja. Stručnjaci preporučuju da usvajanjem pametnog pristupa brige o vešu možemo značajno produžiti životni vek našim odevnim predmetima. Studije pokazuju da 9 d 10 odevnih predmeta završi na odlagalištima mnogo brže nego što bi trebali. A šta je uzrok za ovo? Neodgovorna kupovina ili često i nepravilno pranje koje vodi do skupljanja i gubitka forme sa izbledelim bojama.

Ispod smo naveli nekoliko saveta za odgovorno pranje veša:

 • Manje pranja: Uštedećete vreme i novac, a doprineti očuvanju planete. Naravno, da biste trebali određene tekstilne odevne predmete poput donjeg veša i čarapa, prati posle svakog korišćenja, ali isto se ne odnosi i na sve ostale odevne predmete. Možemo određene odevne predmete koji nisu u dodiru sa kožom (poput jakni, džempera, pantalona) nositi i više od 5 puta pre nego što ih trebamo oprati.
 • Odaberite nežne deterdžente: Deterdženti za pranje i proizvodi često sadrže natrijev laurli sulfat (SLS) i optičke izbeljivače. Oni mogu iritirati kožu i ispustiti opasne toksine u okolinu jer su izrađeni od petrohemikalija (dobijeni su iz nafte ili prirodnog gasa). Kada god možete, birajte nežne, ekološke deterdžente bez SLS-a i petrohemikalija.
 • Izbegavajte suvo pranje: Sredstva za suvo pranje obično koriste toksine, koji su uprkos svojoj efikasnosti u odstranjivanju mrlja, štetni ne samo za kožu već i za okolinu.

Da li znate kako prati određene vrste veša? Pogledajte spisak ispod!
Posle svakog nošenja: donji veš, čarape, sportska odeća i kupaći kostimi.
Posle 1 do 2 nošenja: Majice, haljine i helanke.
Posle 3 do 4 nošenja: pidžame i grudnjaci.
Posle 5 i više nošenja: jakne, sakoi, kaputi i pantalone.

Na kraju da zaključimo sa jednom interesantnom informacijom: brojne studije su potvrdile da briga o svom domu, da bude čist i uredan, i pranje veša ima pozitivne efekte na naše zdravlje! Ove aktivnosti smanjuju stres i pružaju nam zadovoljstvo. Smanjuju takođe osjećaj anksioznosti.

Želimo vam da pranje veša sa Gorenje mašinama za pranje veša ispuni vas i vaš dom srećom pri svakom pranju!