Kako da odaberete najbolji frižider za svoju kuhinju? - Gorenje
zatvori
...

Kako da odaberete najbolji frižider za svoju kuhinju?

Odabir kuhinjskih aparata može biti naporan zadatak. Odabir frižidera nije izuzetak. On zahteva velika ulaganja i istovremeno to je jedan od najvažnijih aparata u kući. Zbog toga je od izuzetne važnosti da odaberete frižider koji će biti kao stvoren za vas. Veliku razliku pravi i to da li ste odabrali ugradni ili samostojeći frižider, sa zamrzivačem ili bez. U današnja vremena, imamo mnoštvo izbora, i svaki frižider ima svoje prednosti i specijalne karakteristike. Izdvajamo nekoliko ključnih funkcija koje biste trebali da znate tokom procesa odabira vašeg savršenog frižidera.

Argumenti za i protiv ugradnih frižidera

Ugradni frižider je napravljen tako da možete da ga ugradite u kuhinju i da se u potpunosti uklapa sa izborom kuhinjskih elemenata i dizajna. Na taj način, frižider, poput mašine za pranje sudova, je potpuno prekriven i prilagođen boji i dizajnu kuhinje. To je ujedno i njegova najveća prednost. Na svu sreću postoji mnogo različitih modela ugradnih frižidera koji će zadovoljiti razn potrebe različitih kupaca i koji zadovoljavaju sve vase standarde.

Ugradni frižider bez zamrzivača

Ukoliko nemate potrebu za zamrzivačem, veliki ugradni frižider visine do 178 cm može obezbediti dovoljno rashlađene hrane i pića. Ukoliko poseduje i praktična rešenja, njegova unutrašnjost pružiće dosta upotrebljivog prostora. Iz tog razloga se preporučuje da proverite koju vrstu fioka, polica i drugih dodataka za čuvanje namirnica imate u frižideru. Među često nezamenljivim elementima su na primer stalak za flaše, prostrane fioke na vratima frižidera upotpunjene poklopcima i kutijama koje se mogu koristiti u razne namene, fioke posebno prilagođene skladištenju povrća ili mesa. Kada je reč o frižideru, pametne funkcije nesumnjivo su dobrodošle, kao što je alarm upozorenja ako predugo ostavljate otvorena vrata, LED osvetljenje i pametnu cirkulaciju vazduha zbog kojih vam hrana ostane duže sveža. Možete odabrati ovakav model ukoliko imate zamrzivač na dohvat ruke, u protivnom, može vam se dogoditi da brzo primetite nedostatak barem jedne manje fioke za čuvanje sladoleda ili kockica leda u njoj.

Ugradni frižider sa zamrzivačem

Najpopularniji model frižidera je naravno ugradni frižider koji dolazi u mnogim verzijama. Njegov odeljak za zamrzavanje može biti ili mnogo manji od odeljka za hlađenje ili njihov kapacitet može biti sličan.

Kombinovani frižideri obično imaju odeljak za zamrzivač na vrhu samo kada zauzima manji deo cele zapremine frižidera. U njemu ima sasvim dovoljno prostora za skladištenje par namirnica koje su vam često potrebne (sladoled, led, kesica smrznutog povrća, parče mesa). Ona, međutim, nije pogodna za skladištenje većih zaliha. Odličan je za prostore gde nije planiran duži boravak, kao što su vikendice ili apartmani.

Uspravni frižideri koji kombinuju pregrade za hlađenje i zamrzavanje obično se prave tako da odeljak za zamrzavanje zauzima donji deo, uglavnom zato što ga ne otvaramo tako često i samim tim ne moramo da se saginjemo mnogo puta dnevno. Ovakvi kombinovani frizideri obično sadrže 3 do 4 fioke koje obezbeđuju dovoljno prostora za odlaganje veće količine zamrznute hrane. Neke od njih uključuju fioke za brzo zamrzavanje i programe koji mogu da otkriju porast temperature i automatski povećaju hlađenje njegovog sadržaja.

Ova vrsta frižidera je odličan kompromis ako nemate prostora za veći frižider ili  zamrzivača u stanu. Mada, ako više volite da imate veće zalihe hrane, moraćete da razmislite o boljem rešenju.

Ugradni podpultni frižider

Ovo je manji frižider koji se postavlja ispod radne ploče, kao što je slučaj sa mašinama za pranje sudova. Možete ga pronaći pod nazivom podpultni frižider. Oni su visine oko 82cm i imaju kapacitet 120 l.  Dizajnirani su na način da maksimalno iskoristite manje prostore u kuhinjama ili za opremanje kuhinje u kancelariji ili apartmanima. To znači da se neprimetno uklapa sa ostatkom kuhinje tako da ga niko neće ni primjetiti, dok istovremeno nudi iste prednosti kao veliki frižider. Najbolje rešenje je da ugradite model Side-by-Side, što znači da ga možete ugraditi odmah pored podpultnog zamrzivača pa ćete na taj način dobiti potpuno funkcionalan par koji se može uporediti i sa klasičnim frižiderima. Na taj način možete opremiti montažne kuće, vikendice, apartmane i sobe u kojima je potrebno iskoristiti svaki centimetar prostora. Ukoliko imate zaista mali prostor, ovi frižideri su od neprocenjive vrednosti.

Argumenti za i protiv samostojećih frižidera

Najveća prednost samostojećih frižidera je upravo to – što ga možete postaviti gde god želite. Ne mora biti ugrađen i možete ga odmah početi koristiti. Istina je, da zauzima malo više prostora i da, zbog dimenzija, postaje centralni deo kuhinje. Upravo to je još jedna prednost koja dolazi sa ovom vrstom frižidera. Frižider sa visoko sofisticiranim dizajnom postaje atraktivan dodatak prostoru u kojem ga postavite. Bela je klasična boja, ali vrlo često dolaze u srebrnoj ili u crnoj boji. Ukoliko volite više opcija, možete ih pronaći i u življim bojama, personalizovane i retro frižidere koji su namenjeni fanovima Volkswagen brenda.

Samostojeći frižider sa ili bez zamrzivača

Isto kao i kod ugradnih frižidera, moramo pažljivo razmisliti o samostojećem frižideru bez dela za zamrzivač, koji će biti odgovarajući ili imamo potrebu za manjim delom zamrzivača. Gorenje Retro Collection se sastoji od frižidera čija visina je 180 cm i poseduje zamrzivački deo od 25 litara. Ovo je dovoljno za nekoliko osnovnih zamrznutih namirnica, a čitav zamrzivački deo je sakriven iza lepih vrata u boji. U sklopu Retro Collection možete pronaći i frižider sa logotipom Volkswagen-a i velike frižidere koji imaju 185 cm visine i kapacitet koji će zadovoljiti potrebe većih porodica – 307 litara.

Samostojeći frižider bez zamrzivača je idealan izbor ukoliko trebate da ga postavite u ostavi ili podrumu gde ga možete slobodno pomerati. On donosi ogromnu zapreminu za čuvanje hrane i zanimljive karakteristike za unutrašnju organizaciju. 

Najpraktičniji aparat u kuhinji je bez ikakve sumnje samostojeći frižider i zamrzivač, koji vam donosi dovoljno prostora u frižiderskom delu i istovremeno prostor za zamrznutu hranu. Na ovaj način uvek ćete imati ono što trebate pri ruci, a istovremeno, ćete izbeći česte odlaske u podrum, ostavu ili u prodavnicu.

Ukoliko se odlučite za samostojeći frižider, moći ćete da pretvorite njegova metalna vrata u prostor za frižiderske magnete i poruke članova porodice koje donose zdravu dozu razigranosti u vašu kuhinju.

Američki frižider

Čini se da Amerikanci imaju drugačiji pogled na dimenzije u poređenju sa Evropljanima. Sve izgleda šire, duže, više... Veće. A frižideri svakako nisu izuzetak. Za velike porodice i sve ljubitelje komfora, u ponudi imamo i američke frižidere. Sadrže dvostruka vrata, dosta prostora i veliki odeljak za zamrzavanje na dnu. I upravo zato što trend nalaže da svi kuhinjski aparati treba da budu sakriveni iza odgovarajućih kuhinjskih frontova, takav frižider je više nego savršen izbor. Ako imate dovoljno prostora, definitivno razmislite o američkom frižideru. Obično se ljudi češće kaju što kupuju manji frižider nego kada kupe veći frizider.

Karakteristike frižidera za koje treba da znate

Dimenzije

Širina, visina i dubina su bazne mere koje trebate razmotriti prilikom kupovine novog frižidera. To je posebno važno za ugradne frižidere gde ugradnja zavisi od mera kuhinje.

Zapremina

Kapacitet frižiderskog i zamrzivačkog dela se meri u litrima. Uvek proverite ove brojeve jer spoljašnje mere frižidera mogu da vas obmane. Pronađite najbolji mogući kompromis između spoljašnjih mera koje se uklapaju u vaš prostor i željene zapremine unutrašnjosti.

Godišnja potrošnja električne energije

Možete uvek proveriti procenjenu godišnju potrošnju električne energije vašeg odabranog modela frižidera. Što je manja potrošnja po kWh, to ćete uštediti više energije.

Energetski razred

Poput ostalih kućnih aparata, i frižidere klasifikujemo u sedam razreda, od A do G, u zavisnosti od njihove energetske efikasnosti. Razred A je najefikasniji energetski razred, dok je razred G najmanje efikasan. Preporučujemo kupovinu aparata koji štede što je više moguće električne energije, npr. A, A++ ili čak A+++, i, naravno, sve ih možete pronaći u našoj ponudi.

Nivo buke

Tokom rada, frižideri proizvode različite vrste zvukova koji su u potpunosti normalna stvar. Međutim, preporučuje se da znate koliko je bučan vaš odabrani model pre njegove kupovine, pogotovo ukoliko planirate da postavite aparat u centralno mesto životnog prostora gde se kuhinja i dnevni boravak spajaju u jedan prostor.

Inverter kompresor

Inverter tehnologija omogućava optimalan rad frižidera, što znači da se manje uključuje i isključuje i time troši manje električne energije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da uređaji sa ovom tehnologijom imaju značajno duži životni vek.

NoFrost Plus

Ovaj sistem u zamrzivaču sprečava nakupljanje leda jer efikasno cirkuliše hladan vazduh i osvežava ga uz pomoć ventilatora. Pošto nema vlage, led ili mraz se ne stvara na hrani. Sistem  NoFrost Plus proizvodi samo neophodan nivo vlažnosti i sprečava da se sveža hrana isuši.

ZeroZone fioka

Izuzetno praktična polica sa najnižom temperaturom je idealna za čuvanje mesa i morskih plodova.

AdaptTech tehnologija

Učestalo otvaranje vrata može prouzrokovati iznenadan porast temperature, i time izložiti hranu temperaturnom šoku i učiniti da se hrana brže pokvari. Tehnologija AdaptTech prati učestalost otvaranja vrata u prvoj nedelji korišćenja frižidera. Kada sistem prepozna periode kada se vrata frižidera najčešće otvaraju, on automatski snižava temperaturu za 1 do 2 °C pre tog vremenskog perioda.

SuperCool

Aktiviranjem intenzivne funkcije hlađenja SuperCool, frižider obezbeđuje intenzivno hlađenje manje od 3 °C do 6 sati. Ova funkcija je idealna za brzo hlađenje hrane nakon velikih kupovina.

SimpleSlide police

Postavljanje polica u vratima novog Gorenje frižidera je ekstremno jednostavno, čak i kada su pune. Metoda SimpleSlide omogućava vam da ih jednostavno pomerate gore ili dole, u zavisnosti koliko prostora vam je potrebno.

XtremeFreeze fioka

Ova funkcija zamrzava hranu dvostruko brže od uobičajenog, pri temperaturi –30 °C. Hrana koja se zamrzava ekstremno brzo zadržava sve svoje nutritivne sastojke i izvorne ukuse.

LedLight

LED osvetljenje u frižideru donosi dve izuzetne prednosti – savremen dizajn i energetsku efikasnost. Osim što donosi superiorno osvetljenje, ono je i veoma efikasna jer štedi više energije u poređenju sa konvencionalnim sijalicama.

FastFreeze

Za brzo zamrzavanje velike količine sveže hrane, možete koristiti funkciju brzog zamrzavanja, koja je odlična za odlaganje hrane nakon većih nabavki. Frižider će raditi intenzivnije pri temperaturi - 24 °C.

CrispZone fioka

Ova fioka održava voće i povrće svežim i zrelim duži vremenski period. Njena efikasnost će vam štedeti novac, a u isto vreme, nećete morati da bacati hranu.

HumidityControl

Kontrolisanje nivoa vlažnosti je od izuzetne važnosti u fioci u kojoj odlažete voće ili povrće jer to pomaže da se hrana ne pokvari. Možete se u potpunosti pouzdati na frižider sa ovom funkcijom – jer će očuvati svežinu vaše hrane duži vremenski period.

Multiflow 360°: 3D cirkulacija vazduha u više nivoa

Kruženje vazduha je veoma važno u očuvanju svežine hrane. Funkcija Multiflow 360° ubacuje vazduh kroz više mesta čitavom visinom frižidera, i time produžava svežinu hrane.

Gorenje frižideri za svakog od vas

Gorenje kolekcija velikih kućnih aparata obuhvata sve vrste frižidera: od samostojećih do ugradnih. Zašto odabrati Gorenje? Jer su naši aparati mnogo više od samog aparata. Uzimamo u obzir vas i vaše potrebe, prilikom razvoja inovativnih proizvoda koji će olakšati vaš život i učiniti ga još jednostavnijim. Mi, kroz svoje proizvode, posebno smo ponosni na:

Dizajn linije

Recite zbogom običnom. Svet Gorenje frižidera donosi sve od klasičnog do fascinantnog, sa izuzetnim dizajnom spoljašnjeg  izgleda aparata i praktičnim rešenjima u unutrašnjosti aparata.

Nagrade za originalan dizajn

Nagrade Red Dot, +X a i mnoge druge su potvrda da su naši proizvodi zaista lepi i funkcionalni. Verujemo da ćete istovremeno uživati u njihovom izgledu i korištenju vašeg novog aparata.

5 godina garancije

Mi nudimo petogodisnju garanciju za velike kućne aparate, uključujući i frižidere. To radimo kako bismo pokazali da iskreno verujemo u kvalitet naših proizvoda i njihovu pouzdanost.

Podrška korisnicima i servis

Gorenje kućni aparati vam pomažu u obavljanju vaših dnevnih zadataka brže, bolje i sa više uživanja. Za još bolje iskustvo, možete odabrati jedan od dostupnih “čarobnjaka” koji će se pobrinuti da vaša hrana bude spremljena na način da joj se produži svežina. Ukoliko želite da ovi “čarobnjaci” budu krojeni prema vašem aparatu, registrujte svoj novi aparat na Gorenje web stranici.

Zašto registrovati svoj aparat?

Registracijom omogućavate lakši pristup podršci za vaš aparat, možete verifikovati svoju garanciju kada god to poželite, i svi detalji o vašem aparatu su prikupljeni na jednom mestu. Između ostalog, tu možete i jednostavno naručiti uslugu našeg servisa. Da biste registrovali svoj proizvod, potreban vam je naziv i model vašeg proizvoda, serijski broj i datum kupovine. Registracija se vrši u tri jednostavna koraka, i onda ste na putu za sigurno, i iznad svega, prijatno korištenje vašeg proizvoda.

Već 70 godina, Gorenje proizvodi kućne aparate koji pojednostavljuju vaš život svojim inovativnim rešenjima. Kroz sve te godine bili smo deo vaših porodica, što znači da smo odrasli upoznajući vaše navike i želje. Zbog svega toga, možemo napraviti aparate upravo onakve kakve vi želite. Sa našim frižiderom, možete dati majstorski dašak svojoj kuhinji. On može izraziti vašu elegantnost, suptilnost, razigranost i individualnost. Naši aparati su jednostavni i intuitivni, i donose sve najbolje od znanja koje posedujemo. Srećni smo što možemo podeliti našu savremenu tehnologiju sa vama tokom posebnih trenutaka. Gorenje frižideri daju tdah svežine vašem domu koji je klasa sam po sebi.