Provedite vreme u igri - Gorenje
zatvori
...
PROVEDITE VREME U IGRIJednostavna i laka rešenja
1

MASAŽA ZA BEBE

Dodirujte i mazite bebu i ona će postepeno učiti o svom telu i kako da razvije osećaj dodira. U isto vreme, masaža stimuliše bebino disanje, cirkulaciju krvi, varenje i smiruje je. Tokom masaže, pričajte joj šta radite i zašto.
 • Za početak, samo dodirnite bebu vrhovima prstiju. Zatim je nežno masirajte uz pomoć palca i kažiprsta. Masirajte je od grudi preko ramena do ruku, i od stomaka preko kukova, sve do stopala. Ne zaboravite na dlanove i tabane.
 • Kružnim pokretima prstiju prelazite preko bebinog čela, nosa, obraza, temena i brade. Milovanje lica počnite od čela i završite na bradi. Masirajte  bebin vrat i nežno je uštinite za uši!
 • Stavite bebu u krilo, položenu na stomak i mazite je od vrha ramena do donjeg dela leđa. Zatim je mazite po dijagonalnoj liniji Na kraju, koristite vrhove prstiju, oponašajući kako kapi kiše nežno padaju na leđa bebe.

IGRAMO SE PILOTA

Ova igra može da se igra tek kada mišići vrata bebe dovoljno ojačaju, kako bi mogla da drži glavu uspravno.
 • Držite bebu sa obe ruke u predelu grudi, i pitajte je da li je spremna da leti. Brojite do tri, i onda podignite bebu u vazduh dok imitirate zvuk pokretanja motora.
 • Beba će još više uživati ako istovremeno pričate sa njom. >>Da li si spremna? OK, idemo! Letimo visoko, visoko u nebo...<<
 • >>Letite<< gore pa dole, pratite bebine reakcije i u zavisnosti od njih prilagođavajte  brzinu. Neke bebe više uzbuđuje da lete visoko i brzo, dok neke više vole da sa njima polako klize kroz vazduh.

ČAROBNO OGLEDALO

Ovaj čarobni predmet prikazuje naše nasmejano lice i svaki pokret koji napravimo. Zato će vašoj bebi biti veoma interesantno i uzbudljivo kada ga bude proučavala.
 • Držite bebu u rukama i posmatrajte ogledalo zajedno.
 • Nasmešite se i pitajte: >> Ko je ta lepa devojčica?<< Odgovorite. Pozdravite se sa odrazima u ogledalu i recite. >>Pogledaj, to je Ana! A ovo je mama...<< Uzmite bebinu ruku i pomazite odraz vašeg lica u ogledalu.
 • Gledajte zajedno u ogledalo, onda se pomerite tako da se vaš odraz više ne vidi u njemu. Vratite se pred ogledalo tako da beba ponovo može da vidi svoj odraz. Posmatrajte bebine reakcije i pričajte joj šta vidite.

I JA VOLIM DA ČITAM

Nikad nije previše rano da počnete da čitate vašoj bebi. Beba će se umiriti i osećaće se sigurno.
 • Potrudite se da vam glas bude što izražajniji. Menjajte ton i dubinu glasa. Čitajte višim ili nižim tonalitetom, pa usporeno... 
 • Gledanje slika je takođe jedna vrsta čitanja. Izaberite jasne i lako prepoznatljive slike. Imenujte predmete pokazujući ih na stranici, ili imitirajte njihove glasove ako su u pitanju životinje

KULINARSKE TAJNE

Vreme koje provodite u kuhinji može takođe biti prijatno za vašu bebu. Odredite bebi njen ormarić ili policu sa "sastojcima" za kuvanje blizu vaših, i ona će biti srećna što vam pomaže u kuvanju na svoj način.
 • Beba će se lako zaigrati sa loncima, šerpama, poklopcima i kašikama. Ovakva igra će istovremeno ublažiti bebinu želju da napravi malo buke. Obratite pažnju i odaberite joj drvenu varjaču!
 • Probudite bebinu želju za istraživanjem tako što ćete okrenuti lonac naopako i položiti ga na površinu. Šta se to krije ispod lonca? A ispod poklopca?