Suvo – šta sada? - Gorenje
zatvori
...

Suvo – šta sada?

Zašto bismo kupovali kvalitetnu odeću, lepo s njom postupali i poštovali sva uputstva za održavanje, ako je zatim poslužimo moljcima ili peglanjem uništimo sve dobre namene?

Odeća ja stvarno problematična. Tek što ste je lepo sredili i složili na manje gomile,  maminu, tatinu, peškire, kuhinjske stvari itd. i zadovoljno kažete: »To je to, dobro urađeno«, pojavljuju se novi izazovi. Šta sa košuljama? Kako ih ispeglati? A kravata, mogu li da je ispeglam? Oops, zašto je tu mala rupa – ne mogu biti moljci!!! Kako ih se rešiti? Da li je za atmosferu u kući stvarno zdravo da se odeća suši unutra? Odgovore ćete naći ovde.

Kako osušiti odeću za porodicu koja je alergična na polen

Upotrebite mašinu za sušenje veša. Mašina za sušenje veša je neprocenjiva u porodicama gde su prisutne alergije. Ovo važi pogotovo ako ste alergični na polen – ako jeste, u periodu kada je u vazduhu polen, nije dobro sušiti odeću napolju. Polen dospeva na čistu odeću i zajedno sa odećom ulazi u kuću. Ako imate mašinu za sušenje veša, odeću ne bi trebalo da sušite u kupatilu u »izuzetnim prilikama«. Sušenje u kupatilu nije pogodno jer povećava vlagu koja prouzrokuje buđ i stvara dobre uslove za crviće koji žive u prašini.
Čistite mašinu za sušenje veša

Ukoliko za sušenje veša koristite mašinu za sušenje veša, ne zaboravite da posle svakog korišćenja očistite sakupljač dlačica kako bi kruženje vazduha bilo efikasno. Sakupljanje dlačica predstavlja opasnost od požara.

Kako izbeći moljce i istovremeno ugoditi svome nosu

Uberite lavandu. Većina ljudi je saglasna da lavanda odlično miriše. Moljci se sa tim ne slažu. Taj miris im je gadan. Ukoliko, dakle, želite da u ormaru ne bude moljaca, stavite u kesicu od muselina (fino tkana vunena tkanina) šaku lavande. Napravite više takvih kesica da biste imali za svaku fioku i ormar po jednu kesu. Ne samo da će oterati moljce, već će kesa sa lavandom širiti romantičan miris po ormaru i odeći.
Ukras ili miris

Zapravo, prava je šteta sakriti lavandu u kesice. Vrlo prijatno ju je namirisati ili povlačiti prstima preko nje – ukoliko želite da miris ponesete sa sobom. A ako je zaista morate vezati, onda je vežite u male suve bukete i rasporedite ih po kući, ili je aranžirajte zajedno sa svećama.

Kako ispeglati košulju

Sledite ova uputstva. Uvek počnite sa najmanjim delom: okovratnik, manžetne, rukavi i, na kraju, »telo«. Ukoliko nemate peglu na paru, možete da upotrebite raspršivač ili vlažnu krpu/maramicu koju stavite preko dela koji peglate.
  1. Okovratnik raširite i ispeglajte ga sa obe strane.
  2. Manžetne ispeglajte sa unutrašnje i spoljašnje strane.
  3. Ispeglajte obe strane rukava. Poravnajte rukave tako da pegla ide po šavovima.
  4. Ispeglajte rameni deo.
  5. Ispeglajte obe prednje strane između dugmadi i džepa.
  6. Ispeglajte zadnji deo.
Ne peglajte kravate

Posle upotrebe, uvek odvežite kravatu (stalno vezana kravata pokazuje da je ne znate sami vezati i da vam je mama na putu) i ostavite je da visi preko noći da se ispravi. Ne smete ni da pomislite na peglanje, jer će kravata postati mlitava. U nuždi, pređite samo jednom peglom na paru preko zadnje strane kravate.

Da na službenom putu ne biste imali izgužvanu odeću

Kupajte ili prskajte. Vaša odeća se izgužvala u koferu, a vi nemate peglu? Izgužvanu košulju okačite u kupatilu i pustite vrelu vodu. Zatvorite sva vrata i prozore u kupatilu. Para vrele vode ulazi u odeću i uklanja nabore. Ukoliko nemate pristup kupatilu, ponesite sa sobom raspršivač. Odeću poprskajte vodom i ostavite je u vodoravnom položaju da se osuši. Odeću ne kačite jer se onda neće ispraviti.
Ne zaboravite maramice za jednokratnu upotrebu

Odeća u koferima se često izgužva i nabora. Problem često možemo da rešimo tako što prilikom ispravljanja odeće između nabora stavljamo maramice za jednokratnu upotrebu. Kada odeću budete izvadili iz kofera, odmah možete da je okačite ili spakujete u fioku.