Materijali - Gorenje
zatvori
...

Materijali

Ponedeljak: jaka poslovna žena. Sreda: nevina letnja devojka. Subota: moderna žena na zabavi. Savremeni brzi tempo života zahteva odgovarajuću garderobu – sa obaveznom korpom za veš – i znanje. Kako postupati sa različitim odevnim predmetima?

Nekada davno, odeća je imala praktičnu funkciju – da ljudima bude toplo. Danas se oblačimo da bismo izgledali moćno, lepo se sređujemo ili se obučemo tako da izgledamo nemarno. Fabrike za domaćinstvo izrađuju ormare i garderobne sobe koje roditelji napune, a deca se u njima izgube. To je sve odlično, a problem nastaje kada su korpe za veš prepune i veš treba razvrstati i oprati. Da li svilu možemo da peremo zajedno sa lanom? Da li fini donji veš peremo vrelom vodom? Da li je vunu bez sjaja moguće spasiti? Upomoć! Ko može da me spasi??? Sledeće stranice.

Kako se uveriti da ne nosite otrovnu odeću sa lažnom robnom markom

Ostavite viskozu. Viskoza je dvojnica otrova. Sintetički materijal izgleda kao lepa svila ili udobna vuna/pamuk (zavisno od toga da li je napravljena od dugih ili kratkih vlakana, iako to u ovom slučaju nije važno). Neka vas ne prevari mekana spoljašnjost. Iako viskoza ima mnogo prednosti – prijatno je mekana za nošenje, upija vlagu kao pamuk, nije skupa, ne skuplja se, odlična je za pravljenje nabora – vreme viskoze je prošlo. Prilikom dugog postupka prerade celuloze koja je prirodni materijal (otpadni proizvod pamuka) u sintetički materijal,  koristi se mnogo otrvonih hemijskih sredstava nepogodnih za okolinu.
Viskoza – vrsta celofana

Godine 1892. postupak izrade celuloze su otkrili britanski naučnici Cross, Bevan i Beadle. Posle dugog hemijskog procesa nastala je viskoza za proizvodnju celofana. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, u proizvodnji donjeg veša i čarapa, viskoza je skoro potpuno zamenila pamuk.

Da ne bi vaše hulahopke bile iscepane, a vaš budžet za odeću bio u minusu

Isperite omekšivačem za veš. Najlon je pomalo paradoksalan. Jak kao konopac, tanak kao papir. To možete da rešite na dva načina: Kada krenete na zabavu, uvek sa sobom ponesite rezervni par hulahopki, u slučaju da dođete u dodir sa stolicom, ivicom stola, pikavcem, školjkom, rajsferšlusom, vrhom cipele ili drugim oštrim predmetom. Ili jeftiniji način: Najlon čarape pre prve upotrebe operite omekšivačem za veš koji ste dodali u vodi. Čarape i vaš budžet za odeću će trajati duže.
Hulahopke kao kesa za pranje

Za pranje hulahopki koristite kesicu za pranje. Čarape ćete moći da nosite znatno duže, izbeći ćete uništavanje čarapa koje su se zaplele sa drugom odećom. Ponestalo vam je kesa? Savet – hulahopke i drugi fini veš možete prati u starim hulahopkama.

Kako brinuti o novom donjem rublju

Uzmite u obzir šest pravila
  1. Za pranje u mašini za pranje veša, uvek koristite kesu za pranje veša. 
  2. Zakopčajte kopče pre pranja da se ne bi zakačile za čipku.
  3. Ukoliko grudnjake potapate, ne zaboravite da čipka ne podnosi visoku temperaturu. 
  4. Koristite sredstvo za pranje bez optičkih izbeljivača– ili će vaši grudnjaci biti žuti.
  5. Grudnjake namestite u pravilan oblik kada su vlažni, pogotovo ako imaju jastučiće.
  6. Grudnjake okačite na deo između korpica – inače će se tregeri rastegnuti.
Slatka svila

Svila je prava prirodna tkanina. Zato je na telu tako fantastična i udobna – upravo takva je i u dodiru s kožom. Ako izgubi sjaj i postane malo dosadna, ciklusu za ispiranje dodajte kockice šećera. Tako će svila opet izgledati fantastično.

Kako izbeći pregledanje etiketa za održavanje i čitanje sitnih slova

Kupujte organski pamuk. Da li vam se u toku lova na izdržljivu tkaninu koja štiti okolinu ne da analizirati etiketa za održavanje? Onda kupujte organski pamuk. Izbor je nešto ograničeniji (manje od 1 procenta celokupne prerade pamuka).  Uprkos tome, odeća će podneti pranje u mašini za pranje veša, visoke temperature, sve sastojke sredstava za pranje, sušenje u mašini za sušenje veša i peglanje na najvišim temperaturama. I izrađena je bez upotrebe pesticida ili veštačkih đubriva koja prouzrokuju velike ekološke probleme kako ljudima tako i prirodi.
Belo zlato

U SAD je prvu mašinu za odstranjivanje semenki iz pamuka napravio engleski doseljenik oko 1790. godine. Danas pamuk predstavlja više od 50 odsto svetske potrošnje tekstila. Svake godine se na svetu preradi oko 25 milijardi sirovog pamuka čija vrednost iznosi oko 20 miliona američkih dolara. Zbog toga nije čudno što se pamuk naziva »belo zlato«.

Kako telo zaštititi od štetnih sunčevih zraka

Nosite konoplju. Konoplju? Zar to nije ono što smo pušili sedamdesetih godina prošlog veka? Jeste, ali odeća od konoplje je udobna, laka, diše, upija vlagu, četiri puta je jača od pamuka i bolje podnosi pranje. Pored toga, telo štiti od sunca jer je materijal otporan na UV zrake. Pored toga, konoplja se gaji bez upotrebe pesticida, otrova ili đubriva. Potrebne su joj relativno male količine vode, što je takođe dobro za okolinu. Zbog svega toga konoplja postaje sve omiljenija – pogotovo u SAD gde Armani i Patagonia prave odeću od konoplje.
Pušenje i konoplja

Konoplja za pušenje – marihuana – zabranjena je zbog svojih psihodeličnih efekata. Sa druge strane, biljka konoplje je zbog svoje čvrstoće sve prihvaćenija u industriji. Konoplja se koristi u plastici ili papiru, a kompanije utvrđuju lekovite efekte konoplje u namirnicama, kremama i šamponima.

Kako dobiti materijale koje dobro podnosite

Izaberite odeću sa visokim koeficijentom inteligenci. Odeća može biti pametna. Danas postoji tekstil koji izgleda kao pamuk, viskoza ili najlon i takav je takođe na dodir, a skrivene osobine i zadaci su često neprimetni.
Primer: Što se više bokseri znoje, to više mirišu na ruže.
Primer:  Kada je pacijentu potrebno više lekova, odeća ih oslobađa.
Primer:  Kada se mališan isfleka, pantalone automatski suzbiju prljavštinu i fleke.
Objašnjenje: Inteligentni tekstili reaguju na korisnike i okolinu – automatski.
Mama šta je to fleka?

Tekstil baziran na nanotehnologiji je na tržištu od 2000. godine, a razvoj se nastavlja. U narednim decenijama dizajneri će pametnijim tekstilom još više promeniti način života. Ko zna? Moguće da će vodič za fleke u ovoj knjižici ostati samo bleda uspomena na vreme kada je postojalo nešto što se zove fleka...

Da vaš dom nikada ne oseti miris starih čarapa

Uskočite u srebrne nano čestice. Cipele znače znoj, znoj znači neprijatne mirise i zbog neprijatnih mirisa se mrštimo. I tako je još od pronalaska cipela, iako sada možemo da rešimo taj problem. Mnoge kompanije već sada proizvode sledeću generaciju čarapa – nano čarape bez neprijatnih mirisa – što je primer inteligentnog dizajna. Čarape su impregnirane velikim srebrnim nano česticama koje sprečavaju razvoj bakterija i gljivica. Pametno, zar ne?
Nešto o nanotehnologiji

Nano čestice su hemijske materije koje se sastoje od vrlo sićušnih čestica. Sam izraz nano ima vrlo široko značenje, a često se koristi za klasifikovanje čestica, pogotovo kristala (nano kristali). Najpoznatiji proizvod od nano čestica je čađ.