Gotovo? - Gorenje
zatvori
...

Gotovo?

Nema ništa loše u termometru za hranu koji vam kaže kada je hrana gotova. Ali, zašto da zavisite od sprave kad možete da naučite neke jednostavnije metode? I kako da termometar stavite u jaje?

Šteta je servirati hranu pre nego što je gotova (kao kad odate kraj vica), zbog čega ćemo ovde podržati staru izreku “Sve u svoje vreme”. Ali izreka izaziva dosta pitanja. Koje je to pravo vreme? Kako znate da je piletina gotova tako da gostima kao prilog ne servirate i egzotičnu salmonelu? Kada je biftek srednje, a kada dobro pečen? To i drugi saveti nalaze se u sledećem poglavlju – pročitajte.

Kako da znate kad je gotov pečeni krompir

Pritisnite Aleks. Sad verovatno mislite “ko je taj Alex?”. To je zapravo neko koga znate. Aleks je najverovatnije ime krompira koji uživa u vašoj rerni. I ovo nas dovodi do sledećeg pitanja: da li su krompiri u rerni gotovi? Možete, naravno, pogledati na sat. Ako je sat prošao, Aleks je sigurno spreman za serviranje sa malo peršuna sa puterom. Ali možete ga i samo malo pritisnuti prstom. Ako je krompir mekan kad pritisnete, gotov je.
Alex i drugo korenje

Važno je da koristite pravu vrstu krompira kod pečenja. To može biti jedna od sledećih vrsta: Alex, Jutlandia, Estima ili Sava. Kada to uradite, najdivniji ukusu ugodan za vaše nepce će biti zagarantovan.

Kako da znate kad je piletina gotova

Povucite nogu. Svako četvrto pile u EU ima salmonelu, prema novom EU istraživanju. (Dok govorimo o tome, oko milion bombi salmonele čeka da eksplodira u našem stomaku dok sedimo i uživamo u jelu od piletine. Hrana za razmišljanje). To je prosek, tako da to možda nije jedno od vaša 4 pileta koja se peku za večeru. Ali to ne možete znati. Tako da je bolje da dobro ispečete piletinu ako želite da sprečite napad bakterije i posledice. Ali šta znači dobro? Piletina je gotova ako možete da joj izvučete nogu i ako iz grudi teče čista tečnost.
Kastrirani petao?

Ako je petao kastriran, zove se kapun petao. Meso mu je masnije i mnogi misle da je boljeg ukusa. Malo je skuplji od obične piletine i zato se jede u posebnim prilikama.

Odgovor je na vašem dlanu. Vi ste glavna domaćica i uživate u svojoj slavi. Dobro društvo, vino, vi ste atraktivna žena koja je postavila jednako atraktivan sto. Onda postavite to pitanje “kakav odrezak volite?” i odgovor je roze boje. I toliko o savršenoj zabavi. Otac vas je naučio sve što je znao o berzi, vezivanju kravate, poreklu šampanjca. Ali odrezak? Nikada niste otišli tako daleko. Ne brinite. Sve što vam treba je dlan ruke. To je formula kako da pripremite odrezak:
  • Slabo pečen: pečen spolja, ali skoro sirov iznutra.
  • Srednje slabo pečen: ekstra crven iznutra.
  • Srednji: roze boje. Topao, rozi centar. Ovakav voli najviše ljudi.
  • Srednje dobro pečen: blago roze iznutra
  • Dobro pečen: potpuno ispečen spolja i iznutra.
Savet o nosu

Ako više volite da koristite nos nego ruke, evo malog saveta: ako odrezak treba da bude srednje pečen, treba da bude kao nos – mekan, ali ne sasvim mekan. Ne bi trebalo da ima razlike između velikog i malog nosa.

Kako da znate kada je gotov srneći file

Probušite rupicu. Ne treba nikad potcenjivati odnos čoveka i njegovog trofeja iz lova. Tako da sledeći put kad bude trebalo da spremite file sveže ubijenog jelena sa sosom od bibera, Porto vina i pečenim jabukama, najbolje je da ne paničite odmah. Samo zamislite šta će biti ako vam zagori file, ili bude previše suv, ili se skuva tako da se ne može prepoznati. Ako želite da proverite da li je file gotov, nemojte uzimati parče sa vrha, nego probušite rupicu na donjem delu. Sad proverite da li je još uvek crven. I onda ćete sa ponosom moći da servirate jelo pred vašeg čoveka.
Gotovo? Uključite automatskog pilota

Neke od rerni Gorenje imaju termometar za pečenje mesa. Samo okrenete termometar i stavite ga u meso. Ekran će pokazati kada je pečenje gotovo. Sa elektronskim tajmerom možete programirati vreme i temperaturu uključenja i isključenja rerne.

Kako da znate kada je gotov čokoladni kolač

Mislite na blato. Nažalost, u ovoj knjizi nema dovoljno mesta za recepte. Ipak, dozvolićemo da ovaj savet bude izuzetak jer uvek treba napraviti mesta za ukusnu čokoladu. (nadamo se da niste previše zabrinuti oko masnoća i kalorija – brojaćete ih drugi put). Pomešajte 300 g otopljene čokolade, 300 g putera, 300 g šećera, 300 g pasterizovanih žumanaca i pecite u rerni na 180 stepeni. Kolač je gotov ako kada ga izvadite iz rerne gornji deo bude blago stvrdnut a unutrašnjost ostane malo mekana. Nešto kao blato u najboljem smislu te reči.
Kolač na šinama

Teško je raditi sa vrućom tepsijom. Osim ako nemate specijalnu tepsiju na izvlačenje iz Gorenja koju je lakše i bezbednije vaditi.

Kako da znate kad je ispečen hleb

Kucnite ga. Domaći hleb ne samo da miriše na lagano nedeljno jutro i lepo provedeno vreme sa porodicom, nego je i sjajnog ukusa. To je naravno u slučaju kada je potpuno pečen. Gnjecav hleb koji se lepi za usta generalno nije dobar. Evo kako da budete sigurni da je hleb skroz pečen. Malo ga udarite po donjem delu. Ako se čuje jasan zvonak zvuk, znaćete da je hleb pečen.
Viljuška ili štapić za meso

Ako u svojoj kuhinji ne želite da uzgajate raž ili pšenicu, možete koristiti metod štapića da proverite da li je hleb pečen. Zabodite viljušku ili štapić za meso u hleb i izvucite napolje. Ako se testo zalepi za njega, hleb mora nazad u rernu.

Kako da znate kad je gotov jastog

Povucite rogove. Jastog se ne jede svaki dan, zbog čega se javlja niz nedoumica oko pripreme, pa i  kako znati kad je gotov. Evo korisnog saveta ako su vam gosti upravo stigli, a vi nikako da se snađete sa vašim svežim jastogom. Uhvatite ga kleštima. Povucite jednu od njegovih nožica ili rogova. Ako lako otpadnu, gotov je. A možete i na oko odrediti da li je jastog gotov. Meso treba da je čvrsto i belo, a ikra (ako je ima) svetlo narandžasta i tvrda.
Uspeh sa Bahama

Langouste je najbolji izvozni proizvod sa Bahama. Malo liči na jastoga, ali nisu baš u bliskom srodstvu. Ipak, zovu ga “jastogov rođak bez klešta”.

Kako servirati najbolje špagete

Prvo allegro, zatim al dente. U pravom “Maza i Lunja” stilu, kilometri špageta se pojedu svake godine. Ali kako čovek da zna kada su skuvane? Postoji samo jedan način: uzmite komadić i probajte. Ako su i dalje tvrde, nisu gotove.  S druge strane, ako su čvrste kad zagrizete i blago hrskave, gotove su i treba ih odmah izvaditi iz vode. Tada je pasta je “al dente”, što na italijanskom znači da je pasta savršeno skuvana. Direktan prevod bi bio “za zagristi” i opisuje savršeni trenutak u kom je pasta dobro skuvana, a ne prekuvana.
Kuvajte allegro

Pasta voli da pliva. Kuvajte je u odgovarajućoj šerpi u malo posoljenoj vodi. Voda treba da proključa – da, allegro – živahno i snažno. Stavite svu pastu odjednom unutra i dobro promešajte. Pojačajte temperaturu tako da voda brzo dođe do tačke ključanja.

Kako da znate kad je gotova artičoka

Povucite i trgnite. Za kuvanje artičoke vam treba 25-45 minuta u zavisnosti od veličine. Što je artičoka veća, potrebno je više vremena. Ako želite da izbegnete serviranje tvrdih listova koji se nisu dobro skuvali (što je kao da poslužite vino u kom je još pampur), uradite sledeće: povucite jedan od listova savijenih pri dnu. Ako se lako odvaja, artičoka je omekšala i spremna je za vađenje iz lonca i posluživanje. Pokidajte sve listove, potopite “mesnati” deo u umak od ulja i sirćeta, i zagrizite meso zubima.
Izbeći bezbojnost

Artičoke, kao i jabuke, mogu da izgube boju. To je zaista šteta za tako dekorativno povrće. Zato potopite artičoku u vodu sa malo sirćeta da ne bi izgubila boju, ili je kratko prokuvajte u vodi sa limunovim sokom.

Kako da znate kada se ulje za prženje dovoljno ugrejalo

Napravite test sa mehurićima. Spremni ste za prženje. Krompiri su isečeni na fini čips, deca su već uzela kečap, ali vi i dalje oklevate. Da li je ulje dovoljno vrelo? Ne možete da nađete termometar za prženje, a ispitati prstom nije baš dobra ideja. Šta da radite? Neka komadić hleba izvede trik. Nabodite hleb viljuškom i zamočite ga u ulje. Ako se oko hleba stvore mehurići, ulje je spremno. Možete to uraditi i sa šibicom (neupaljenom, naravno) koju ćete staviti u ulje drvenim krajem. Ako se stvore mehurići, ulje je dovoljno vruće.
Gotovo? Pažljivo ispitajte

Smrznuti pomfrit se najčešće pravi od krompirovog brašna i najbolje se priprema tako što se sipa litra ulja u šerpu od dve litre i ulje se zagreje na 200 stepeni. Ali ako su štapići zaista od krompira, pecite ih u rerni na 250 stepeni 10-12 minuta. Bez obzira da li ih pečete u rerni ili u šerpi, gotovi su kada dovoljno omekšaju. Pipnite ih, treba da budu tvrdi i hrskavi spolja, a mekani iznutra.

Koliko vremena je potrebno?

Pogledajte koliko je vremena potrebno za pečenje, kuvanje, mešenje…

Vreme pečenja u hladnoj rerni je na 200 stepeni, uključujući 15 minuta kada je rerna isključena. Ne zaboravite da pečenje ostavite da odmori malo pre sečenja.

Prasetina, jagnjetina i živina

Pileće grudi sa kostima 45 min
Pileći batak 45 min
Piletina, 1400 g 1 ½ure
Šunka, ¾ kg 50 min
Jagnjeći but, 1 ½ kg 1 ½ ure
Odrezak od vrata, 1 ½ kg 1¾ ure
Svinjski vrat sa kožurom i kostima, 2 kg 1 ½ ure
Pečena rebrcar 1 ½ kg 1 ½ ure
Jagnjeći file, 2 ½ kg 1 ½ ure
Ćureće grudi, cele 50min
Ćureći batak 50min

Govedina, vreme pečenja nakon što pobraoni u tiganju ili posudi

Cuvette, 1 kg 40-60 min
Porterhouse šnicla, 1 kg, 1 sat
Odrezak bez kostiju, 1 3/4-2 kg 1 1/2-2 sata
Odrezak sa kožurom i butom, 3 kg 2-2½ sata
Pečena govedina, unutrašnji deo buta 3/4-1 kg 1 sat
Goveđi but, 3/4-1 kg 40-60 min
Vrat sa kostima, 1 kg 2 1/2 sata
Pečenica, 1 kg 45-60 min
File 3/4 kg 30 min

Teletina, vreme pečenja nakon što pobraoni u tiganju ili posudi

Unutrašnji deo buta, 1 kg 1 sat
But sa masnoćom i kostima, 3 kg 1 ½ sat
But sa masnoćom i kostima, 1 kg 1 sat
Vrat sa kostima, 1 kg 1 1/2 - 2 sata
Pečenica, 3/4 -1 kg 45 min
File, 3/4kg 30 min
Porterhouse šnicla, 3/4-1 kg 45-60 min
Teleći but, 3/4 kg-1 kg 30-40 min

Prosečno vreme pečenja u posudi nakon što pobraoni

Piletina, 1400 g 50 – 75 min
Pileće grudi sa kostima 40 min
Goveđi file uključujući vreme potrebno da pobraoni 35 min
Svinjski medaljoni, 350 g 20 – 25 min
Svinjski file, 450 g 15 min.
Jagnjeći vrat 1 ½ sat
Cele ćureće grudi 45 min
Pečena teletina, 1 kg 1 ¼ sata

Prosečno vreme kuvanja

Špargle 3-4 min
Mahune 10 min
Isečena šargarepa 5-10 min
Ceo karfiol 15 min
Klip kukuruza 5-7 min
Kelj 15-20 min
Ceo praziluk 10-20 min
Krompir 15-30 min

Prosečno vreme kuvanja

Govedina, 2 kg 2 ½ sata
Teleći jezik 2-2 ¼ sata
Piletina 1 sat
Šunka 2-3 sata
Dimljeni svinjski file 45 min
Slanina u trakama, slana ili neslana 1 sat
Teletina, 2 kg 1 1/2 -2 sata

Prosečno vreme kuvanja

Bakalar 15-20 min
Riba iglica 10-12 min
Haringa 10-12 min
Skuša 10-12 min
Riba list ili slična riba 10-12 min
Losos 20-30 min
Pastrmka 8-10 min
Iverak ili slična riba 20-30 min