Uputstvo za zamrzavanje - Gorenje
zatvori
...

Uputstvo za zamrzavanje

Uh, oh, ne opet! Grozničavo tražite bakalar koji ste ponosno stavili u zamrzivač odmah nakon što ste ga ulovili. Tražite i tražite, među gomilom beskonačnog broja kesa graška i šargarepe koje su se zaglavile u zamrzivaču zato što niste stigli da ga odledite.

Situacija je poznata. Veoma efikasni zamrzivač može biti i iritirajući ako imate običaj da nemarno  nabacate hranu u njega – bez nalepnice, bez sistema, bez čišćenja, bez odleđivanja. Ovo je uglavnom tako u svim domaćinstvima koji se prema zamrzivaču tako ponašaju. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održite red u zamrzivaču.

Kako da izbegnete aktiviranje alarma u zamrzivaču

Kako da izbegnete aktiviranje alarma u zamrzivaču. Zamrzivači su širok pojam, ali ovde ćemo se fokusirati na one koji se najbolje prodaju, sa dve zone: : - 12˚C i -18˚C. Onda je prilično jednostavno shvatiti šta gde ide. U hladnije pregratke na -18˚C, stavite velike komade svinjetine ili pečene govedine koja je bila na sniženju u supermarketu. Drugim rečima, velike komade mesa. U pregradak na - 12˚C stavite kese sa smrznutim povrćem, sladoled na štapiću/sladoled u kornetu – otvoren ili neotvoren, na zadovoljstvo vaše dece.
Mogu li vaša vrata da razmišljaju?
Neki frižideri su opremljeni vratima koja sama razmišljaju. Gorenje frižideri pripadaju toj kategoriji. Neki od modela se automatski zatvaraju ako se vrata ostave otvorena pod uglom manjim od 20˚.

Kako zamrzavati

10 principa zamrzavanja

  1. Imajte na umu da se ne može sve zamrznuti.
  2. Hrana pre zamrzavanja treba, naravno, da bude sveža. 
  3. Zapakujte ispravno i na odgovarajući način.
  4. Hrana treba da bude spakovana u dobro zatvorenim posudama, koje ne cure. Curenjem odlaze vitamini i dovodi do sušenja.
  5. Pakovanja treba da budu obeležena nalepnicama sa sledećim podacima: sadržaj, količina i datum.
  6. Veoma je važno da se hrana brzo zamrzne. Zato se preporučuje da se ne zamrzava velika količina hrane. 
  7. Količina hrane u zamrzivaču u jednom trenutku ne treba da premašuje nivo maksimalnog kapaciteta koji je predviđen na nalepnici kao oznaka: „kapacitet frižidera“. Kako se u isto vreme suviše stavi u zamrzivač, on postaje „zbunjen“ i ne radi sa optimalnim sposobnostima, što utiče na kvalitet smrznutih stvari.
  8. Pridržavajte se predviđenog vremena u kojem hranu treba čuvati u zamrzivaču. Pogledajte prikaz na kraju ovog poglavlja. 
  9.  Odmrznute ili delimično odmrznute smrznute proizvode treba pripremiti/jesti što je pre moguće. Hladan vazduh štiti hranu ali ne ubija mikro organizme koji ih kvare.
  10. Redovno otapajte svoj frižider. Poželjno je kada je led debljine 3-5 cm. Očistite i osušite unutrašnjost zamrzivača. Što ga češće otapate, lakše ćete ukloniti led.

Kako da izbegnete odleđivanje pogrešne hrane

Obeležite smrznute proizvode.
Prepoznajete ovaj scenario? Stojite sa parčetom mesa iz zamrzivača, ali natpis mastilom je potpuno nečitak i svi pogađaju šta je to. Prilično je teško napraviti pečenu patku od seckane džigerice. Predlažemo da uvek uradite sledeće:
Isecite nalepnicu sa pakovanja u kome je meso bilo i zamrznite sa sa oznakom mesa okrenutom na gore naravno, tako možete uvek videti šta vadite iz zamrzivača kao i da proverite vreme potrebno za pripremu i podatke o proizvodu.
Nekoliko reči o vrećicama za zamrzivač
Vrećice za zamrzivač označene za čuvanje hrane su prikladne samo za hladnu hranu na sobnoj ili nižoj temperaturi. To znači, vrećice za zamrzivač su prikladne za čuvanje svih vrsta hrane, bilo da je slatka, kisela, sa više ili manje masti.

Kako da vam peršun uvek bude pri ruci

Zamrznite i urolajte. Praktičan savet za seckani peršun: odsecite peteljke i stavite listiće peršuna u plastičnu vrećicu na duboko zamrzavanje 4-5 sati. Izvadite vrećice i dobro urolajte. Na ovaj način peršun postaje fino iseckan. Ono što ne koristite vratite nazad u zamrzivač tako da uvek imate seckani peršun u kući, a da ne morate da ga seckate.
Uvijeni peršun je najbolji za zamrzavanje
Peršun velikih listova koji je postao toliko popularan poslednjih godina je jači i može duže da podnese zagrevanje. Sa druge strane, ne trpi zamrzavanje kao njegov uvijeni parnjak.

Kako da zimi imate najbolje povrće

Uberite ga iz svog zamrzivača. Ne postoji ništa lepše od svežeg pasulja, mladog graška ili bilo čega mladog. Na sreću, to nije užitak rezervisan samo za leto. Smrznuto povrće dobro zadržava ukus, sastav i vitamine ako se čuva na -18˚C ili nižoj temperaturi i ako je pravilno spakovano da bi se sprečilo oksidisanje i dehidracija. Kasno u sezoni, ima više vitamina u smrznutom povrću nego u svežem. Zato je savršeno u redu jesti smrznuto povrće.
Dobro zamrznite
Budite sigurni da su proizvodi zapakovani u jake, zatvorene vrećice koje štite sadržaj od isušivanja ili gubitka ukusa i hranljive vrednosti.
Duboko zamrzavanje treba da bude u skladu sa svojim nazivom i zaista da bude duboko zamrznuto sve do upotrebe.
Ako ne koristite od jednom ceo sadržaj, važno je da dobro zatvorite vrećicu i vratite je odmah nazad u zamrzivač.

Kako da bobičasto voće sačuvate od zgrudnjavanja u zamrzivaču

Odvojeno ga zamrzavajte. Jedan je od onih suvih dana. Samo nekoliko sati do dolaska gostiju na vašu novogodišnju večeru i jedino što je preostalo je da spustite malinu u svaku čašu kao osvežavajuću kockicu leda. Postoji samo jedan problem... maline su se zgrudvale i formirale veliku kocku leda. Sledeći put, uradite ovako: stavite bobičasto voće na poslužavnik u zamrzivač tako da se ne dodiruju. Nakon 24 časa stavite ih zajedno u plastičnu vrećicu. Jednom kada su odvojeno zamrznute, neće se zgrudvati. Praktično i prikladno.
Izbegnite vodeno bobičasto voće
Ako želite da izbegnete metod zamrzavanja bobičastog voća u 2 koraka, nabavite zamrzivač sa No Frost. Takav zamrzivač sprečava da se bobičasto voće zajedno zamrzne, automatski.

Kako da napravite mesta u svom zamrzivaču za tako veliki but losa

Iseći – ili vući. Ponovo se dogodilo. Veliki lovac u porodici se upravo vratio kući sa velikim osmehom i još većom životinjom. Nije mnogo prošlo a osmeh je počeo da bledi.
Tradicionalni zamrzivači obično nemaju dovoljno mesta za ovakve stvari. Čak i ako uklonite pregratke da biste napravili mesta, delovi zamrzivača će ipak biti tu. Ako često lovite – bilo u supermarketu ili u divljini, dobra je ideja da nabavite No Frost zamrzivač iz Gorenja gde su delovi zamrzivača na zadnjem njegovom delu. Jednostavno uklonite pregratke i napravite mesta za sve. Možete naravno iseći na manje delove – samo nemojte reći ponosnom lovcu.
Nekoliko reči o velikoj kutiji
Možda čak nije neophodno da uklonite pregratke da biste napravili mesta sa sve. No Frost zamrzivač Gorenja dolazi sa većim BIG’n’FREEZE pregracima u koje možete jednostavno ubaciti jagnjeći but ili druge velike proizvode. Pregratci imaju žlebove koji olakšavaju stavljanje i vađenje.

Kako da svoj zamrzivač jednostavno otopite

Para ili No Frost. Sve smo probali. Malo duže smo ignorisali zamrzivač i sada, ne možete zatvoriti vrata zbog velikog ledenog brega koji se uselio. Šta da radite? Dakle, ono što ne treba da radite je da koristite fen ili grejalicu da biste ubrzali proces. Toplota može oštetiti rashladne delove. I nikada ne koristite oštre predmete koji mogu probiti sistem cevi. Niti treba da isprobavate formule za rastvaranje, sprej ili slično, pošto oni mogu uništiti plastične delove i dovesti do ugrožavanja zdravlja. Umesto toga možete uraditi 2 stvari: ili stavite posudu sa toplom vodom u zamrzivač, ovo može, naravno, potrajati neko vreme. Mogli biste, s druge strane, odabrati samo-otapajući Gorenje No Frost zamrzivač.

Ostanite u energetskoj klasi A
Zamrzivači koji se ne otapaju troše više energije za održavanje velike količine leda. To znači da čak iako imate zamrzivač energetske klase A, on može imati učinak kao onaj klase B ili C ako se ne otapa pravilno. Samo-otapajući zamrzivači ostaju u energetskoj klasi A – iz godine u godinu...

Koliko dugo da čuvate hranu u zamrzivaču

Voće i meso od 10 do 12meseci
Povrće, teletina i perad od 8do 10 meseci
Divljač od6 do 8 meseci
Svinjetina od 4 dol 6 meseci
Mleveno meso 4 meseca
Hleb, peciva, spremljena jela, riba 3 meseca
Iznutrice 2 meseca
Dimljene kobasice i masna riba 1 mesec