Pakovanje - Gorenje
zatvori
...

Pakovanje

Stojite sa pola činije sveže napravljenog gvakamola sosa i tražite nešto u šta ćete ga uviti. Aluminijumska folija? Plastični omotač? Plastična posuda? Češkate se po glavi kao da će vam to zaista pomoći da se setite. Ne možete da se setite najboljeg načina za pakovanje i čuvanje stvari. Evo nekih saveta ukoliko metod češkanja ne upali.

Pakovanje nije samo praktična briga. Čak se i oni koji se bave zaštitom prirodne sredine i zdravom hranom slažu sa tim. Hrana, ostaci i spakovani ručak se moraju čuvati na higijenski način i sa što manje dodira sa okolinom. Jednostavno stavite, to znači bez PVC-a, bez aluminijumskih folija, bez bio-nerazgradivih vrećica, bez tople hrane u plastičnim posudama koje nisu napravljene isključivo u tu svrhu, bez pakovanja hrane koja je stajala na radnoj ploči u kuhinji. Za vas smo to ovde pojednostavili.

Kako da svežom duže sačuvate polovinu crnog luka?

Premažite puterom crni luk. Kao što je svima poznato, polovina crnog luka neće izazvati krah kućnog budžeta ali zašto baciti nešto što možete ispravno čuvati. Sledeći put kada imate polovinu glavice crnog luka koja vam je ostala od recepta za ćufte ili paradajz salatu, nemojte posezati za folijom ili nečim za umotavanje, posegnite za puterom. Polovina glavice luka ostaje duže sveža kada je premažete puterom. A puter nije štetan za životnu sredinu. Ne preporučujemo istu proceduru za druge vrste hrane...
Crni luk preko 5000
godina Uzgajanje crnog luka za konzumiranje ljudi datira negde oko 3000 p.n.e. kada je crni luk brzo postao jedno od najvažnijih korenskih vrsta povrća. Danas postoji egipatski crni luk, vlašac, beli luk, crveni luk kao i različite vrste luka kod kojih se koristi samo stabljika i zeleni vrh.

Kako da zeleni paradajz sazri

Dodajte mu gas. Ako želite da zeleni paradajz brzo sazri, možete ga staviti u vrećicu sa rupama. Paradajz ispušta inertan gas pod nazivom etilen. Stavljanjem paradajza u vrećicu, ubrzava se proces sazrevanja jer vrećica zadržava gas. Rupe na vrećici omogućavaju cirkulaciju obezbeđujući da etilen bolje funkcioniše. Ukoliko ostanete bez plastičnih vrećica, jabuke, šljive, breskve i kruške takođe emituju etilen tako da ih možete staviti jedne pored drugih.
Nekoliko reči o etilenu
Dok paradajz, jabuke, šljive, breskve i kruške emituju etilen, postoji određeno povrće kao što j zelena salata, krastavac, karfiol, peršun, mirođija, šargarepa, špargla, praziluk i prokelj koji su osetljivi na etilen. Ne treba da ih čuvate zajedno. Povrće gubi boju, strukturu i ukus.

Kako da sprečite da gvakamola sos potamni

Potopite ga u činiju. Bez obzira na to koliko belog luka, limuna, paradajza ili čilija pomešate sa avokadom, vazduh će ga ubrzo potamneti. Dobar savet je kako da izbegnete promenu boje je da pritisnete avokado u činiju sa gvakamola sosom tako da samo vrh viri. Pokrijte činiju prijanjajućom folijom i istisnite sam vazduh. To na prirodan način čuva avokado. Kada pokrijete prijanjajućom folijom, ponovo stvarate izvornu zaštitu za avokado od oksidiranja. Sada će vaš gvakamola sos u činiji trajati danima – u pravoj boji.
Nekoliko reči o prijanjajućoj foliji/omot
Stavite rolnu plastičnog omota u frižider. Hladnoća će zaustaviti naboravanje i lepljenje će ga učiniti nemogućim za rukovanje. Odaberite prijanjajuću foliju koja je napravljena od polietilena umesto od PVC-a. Polietilenski film ne poseduje omekšivače koji mogu dospeti u hranu.

Sačuvajte duže limun svežim

Umotajte ga i ohladite. Limun duže ostaje svež ako ga umotate u aluminijumsku folije i stavite u frižider. Ali samo ceo limun! Sok od isečenog limuna može razložiti foliju i ispustiti gorki ukus gvožđa jer ima kiselu PH vrednost. Isto važi i za ostalu kiselu hranu kao što su kiseli krastavci, polovina paradajza i cvekla. Kisela „otvorena“ hrana se najbolje čuva u staklu, porcelanu ili plastičnim posudama prekrivenim plastičnim poklopcem.
Nekoliko reči o aluminijumskoj foliji

Aluminijumska folija se koristi posebno za pakovanje hrane koja se čuva. Ne probojni metal štiti efikasno sadržaj bez dodavanja ukusa hrani. U mnogim slučajevima, aluminijumska folija se koristi za pokrivanje zajedno sa plastikom ili papirom.

Kako da banane brže sazru

Malo ih protrljajte. Eto vas opet kako kopate po korpi punoj tvrdih, zelenih banana. Sve vaše dobre namere da napravite izvrsnu tortu od banana za sutrašnji rođendan su brzo nestale. Osim ukoliko ne ubrzate proces zrenja, neće biti ništa od torte od banana. Ovo uradite tako što nagnječite banane. Ili tako što ćete ih umotati u vlažnu kuhinjsku krpu ili ako vam treba mnogo banana, tako što ćete ih staviti u veliku plastičnu kesu i blago kuckati kesu o ivicu kuhinjske ploče. Banane će ubrzo sazreti.
Nekoliko reči o procesu zrenja
Obratite pažnju da zrele banane znače slatke banane. Prirodna tvrdoća kod banana se pretvara u šećer u procesu zrenja. A mi bismo radije pojeli slatku tortu a ne ukočenu.

Najbolji način da spakujete zelenu salatu

U vrećicu pa u frižider. Zelena salata i ostalo listasto povrće se najbolje čuva u plastičnim vrećicama u frižideru. Zelenu salatu za čuvanje možete pripremiti na dva načina:
  1. Odvojte listove, potopite ih u vodu neko vreme a zatim ostavite da se višak vode ocedi. Stavite listove u plastičnu vrećicu i stavite vrećicu u pregradak frižidera za povrće.
  2. Isperite pažljivo glavicu zelene salate, celu i ostavite je da pokupi vlagu. Neka se ceđenjem osuši i zatim glavicu stavite u plastičnu vrećicu a vrećicu stavite u frižider.
Nekoliko reči o sušilicama za salatu
Koristite običnu sušilicu za salatu ako želite da poslužite čiste, suve listove zelene salate. Očekujete mnogo gostiju na večeri? Koristite jastučnicu. Možete od jednom osušiti dovoljno zelene salate za porodicu i prijatelje.

Kako da sprečite sir da se uplesnivi

Plastika – ili dajte mu nešto slatko. Sirevi su društvena bića. Najbolje se čuvaju zajedno sa ostalim sirevima zatvoreni u plastičnu posudu jer tako jedni drugima pomažu da očuvaju vlažnost. Međutim, oni vole svoj prostor i radije bi da se ne dodiruju. Takođe je najbolje potpuno izbegavati rukovanje različitim sirevima. Možete čuvati bilo šta od norveškog kozjeg sira do gaude i plavog sira i to nekoliko meseci. Ako van nedostaju posude, možete nekoliko komadića šećera staviti unutra sa sirom. To takođe pomaže da se spreči plesan.
Umorni ste od neprijatnog mirisa sira?
Ako čuvate sir u zatvorenoj posudi, nema potrebe da čitate ovaj savet. Stavite malu staklenu čašu ili nešto slično sa praškom za pecivo u frižider. Prašak za pecivo će vrlo brzo ukloniti grozni miris sira.

Najbolji način da se čuva hleb

U vrećici sa sirovim krompirom. Hleb se brzo ubajati. Ako ste se umorili od toga da koristite praktično sveže ispečen ili „sveže kupljen“ hleb kao hranu za ptice ili kao prezle, pratite sledeći stari savet:
Čuvajte hleb u plastičnoj vrećici sa sirovim, oljuštenim krompirom. Krompir dodaje potrebnu vlagu koja sprečava da se hleb osuši i duže ostaje svež.
Pšenični hleb i hleb od celih zrna

Pšenični hleb i hleb od celih zrna se najbolje čuva na sobnoj temperaturi ili u zamrzivaču ali nikako u frižideru. Na sobnoj temperaturi, pšenični i hleb od celih zrna se najbolje čuva u zatvorenoj plastičnoj vrećici koja ga štiti od isušivanja. Ili, čuvajte ga u kutiji za hleb.

Budite dobri prema prirodnoj sredini

Koristite staklo i papir. Fabrike, supermarketi i domaćinstva koriste različita pakovanja. U proseku, Evropljanin upotrebi 100 kg plastike, aluminijuma, kartona, papira i stakla godišnje. Pakovanje štiti našu hranu od zagađenja i bakterija. Na žalost, to takođe ugrožava životnu sredinu preko celog lanca ishrane – kada se proizvedu, transportuju se, zatim upotrebe i na kraju bace. Ako želite da pomognete čuvanju životne sredine, pratite sledeća pravila palca: koristite staklo umesto plastike i papir umesto aluminijumske folije.
U džem
Tegle za džem su sjajne zbog mnogo stvari. Na primer, možete hvatati paukove i oslobađati ih napolje. Jednostavan i nežan način da tretirate paukove. Pauci loše vide tako da ih je lako uhvatiti i možete ih nežno osloboditi.

Kako da sprečite da vam se bombone zalepe jedna za drugu

Dodati šećer. Ovo je dobar savet koji treba da zapamte svi obožavaoci bombona. Zar ne mrzite kada se tvrde bombone zalepe jedna za drugu u veliku gomilu? Vi udarate i lupate i koristite mnogo energije da dobijete samo delić bombone – a sve vreme vam curi voda na usta. Postoji lakši i slađi način. Pospite malo šećera preko bombona i ostavite limenku u frižideru. Šećer (ili šećer u prahu) pojedinačno obavija bombone tako da se ne mogu zalepiti. Kada se limenka stavi u frižider, eliminišete rizik da se bombone ulepe. Ovo je najvažnije leti, naravno. Mogli biste, sa druge strane, jednostavno da ih pojedete.
Trd sladkor v prahu
Možete sprečiti da se šećer u prahu stvrdne tako što ćete u posudu za šećer staviti komadić francuskog ili raženog hleba. Jednostavno zamenite hleb kada se osuši. Ako se šećer već stvrdnuo, umesto da ga izbacite, stavite ga u činiju sa vlažnom krpom 24 časa. Posle toga ste spremni za divnu Irish coffee...