Higijena - Gorenje
zatvori
...

Higijena

Ne zaboravite da operete ruke. Ne zaboravite da operete nož. Ne zaboravite da operete kuhinjsku krpu; kao i deci – ni njima ne dozvoljavate da danima budu prljavi! I ne zaboravite, ne zaboravite, ne zaboravite. Počnite čitanjem saveta na sledećim stranicama – u ime dobre higijene!

Mi znamo bolje. Većina nas je svesno strašni priča o velikim večerama koje su upropaštene zbog neželjenog trovanja hranom. A većina se seća dobronamernih pridika nastavnice domaćinstva o dobrom vođenju kućnih poslova. I svi pravi roditelji ponavljaju reči svojih roditelja kada pitaju svoju deci: da li ste oprali ruke? Dakle da, mi znamo bolje. Znamo kako da izbegnemo napad bakterija u kuhinji. Bez obzira na to, ovaj dobri savet se stalno ponavlja. Dobra lična higijena i dobra higijena u kuhinji su od suštinske važnosti kada radite sa hranom. Pročitajte sledeće i ne zaboravite- ako ni zbog čega drugog, da biste izbegli pozive bolesnih i ljutih gostiju dan nakon večere.

Kako da osigurate dobru ličnu higijenu

Operite ruke. Možda izgleda banalno. Ali ćemo ovu dečiju lekciju ponoviti još jednom jer su čiste ruke alfa i omega dobre lične higijene kuhinje. Vaše ruke dolaze u kontakt sa mnogim stvarima tokom dana: nosem, ranicama, kosom, kantom za otpatke, daskom u toaletu, novce, kvakama na vratima i mnogim, mnogim drugim stvarima. Zato ne zaboravite da operete ruke. I pre nego što počnete da radite sa šerpama i loncima i tokom pripreme obroka dok prelazite sa povrća na meso i na perad i na gotove proizvode. I ne zaboravite ruke vaše dece, posebno ako su se igrali sa psima i mačkama. Kućni ljubimci mogu imati svoje ljubimce – a oni mogu biti opasni.
Ispravno perite ruke

Isključite automatskog pilota i pratite ova uputstva sledeći puta kada perete ruke:

  1. Skinite prstenje.
  2. Isperite ruke toplom vodom.
  3. Perite ruke sapunom oko 15 sekundi
  4. Isperite ruke i osušite ih čistim peškirom za ruke.

Kako da sprečite da vam se bakterije nastane na dasci za sečenje

Izbegnite ogrebotine i rupice. To je normalna stvar: ogrebete dasku za sečenje, bakterije se usele – i cela kolonija bakterija se naseli na vašoj dasci za sečenje dok ste trepnuli. Ima dovoljno mrvica hrane i kapljica za mala stvorenja da se pogoste. Odaberite dasku za sečenje koja je drvena. Drvo se samo obnavlja (ako se redovno dobro naulji) tako da se ogrebotine na površini mogu ponovo zatvoriti. Drvo takođe sadrži prirodne ubice bakterija koje uništavaju bilo koje bakterije zarobljene unutar obnovljene daske.

O dasci za sečenje

Ako se na vašoj dasci za sečenje nalaze ogrebotine koje se ne mogu popraviti ili je oštećena, bacite je. Ako neprijatno miriše, obrišite je sokom od polovine limuna i dobro je operite toplom vodom. Koristite različite daske za sečenje za različite vrste hrane – ili je poparite vrelom vodom i dobro operite pre nego što je upotrebite za druge vrste hrane.

Potrudite se da vaši gosti požele da ponovo dođu posle sušija

Secite čistim noževima. Baš dok se mučite sa bambusom pokušavajući da umotate alge, pirinač i malo lososa u urednu rolnicu, setili ste se da vam nedostaje krastavac. Sec, sec, sec. I krastavac je na mestu. Jedino je loše što ste zaboravili da operete nož. To je problem sa velikim P. Ako se pribor koristili na sirovom mesu a onda na povrću, povrće će biti kontaminirano bakterijama sa mesa. Rezultat mogu biti bolovi u stomaku – ili mnogo, mnogo gore.
Nekoliko reči o noževima
Uvek koristite različite noževe za različite vrste hrane. Nož koji ste koristili za sirovo meso/perad/ribu ili sirova jaja, treba dobro oprati toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, potopiti u kipuću vodu ili oprati u mašini za pranje posuđa pre nego što ga upotrebite za pripremu drugih vrsta hrane.

Izbegnite bolesti kada radite sa mesom, peradi, ribom i jajima

Zagrejte, ohladite i izbegnite bakterije. Reč higijena je izvedena od imena antičke grčke boginje zdravlja, Higije. I od kakve je ona koristi? Pa, da je živela u naše vreme, zasigurno bi uradila sve što je u njenoj moći da vas natera da se ponašate prilikom rukovanja mesom, peradi, ribom i jajima u skladu sa sledećim:
  1. Toplota uvek minimum 75˚C
  2. Hlađenje najviše +5˚C
  3. Izbegavati bakterije držanjem hrane posebno tokom pripreme i čuvanja.
Prvo piletina a zatim hlor.
Dobro je pravilo da se redovno dezinfikuju radne ploče u kuhinji i pribor, posebno nakon što ste očistili posebno nakon čišćenja pileta. Operite i isperite prvo vidljive ostatke. Nakon toga isperite radnu ploču i pribor mešavinom koja se sastoji od 1 dl hlora na 1 l vode. Ponovo isperite čistom vodom.

Jaja ne treba da budu izvor salmonele

Ne potapajte – kuvajte. Sveža jaja mogu biti inficirana salmonelom. Većina nas je toga svesno ali mali broj zna kako da ubije bakterije. Zato nam dozvolite da počnemo tako što ćemo ovde razjasniti jedan stari mit. Potapanje jaja na nekoliko sekundi u kipuću vodu ne ubija bakterije koje se, po pravilu, nalaze u ljusci. Ljuska je porozna i pritisak gura bakterije zaronjene u kipuću vodu u jaje. Čak iako belance sadrži antibakterijske agense, oni ne garantuju uništenje salmonele. Ali zato kuvanje garantuje.
Nekoliko reči o jajima
Sveža jaja mogu biti inficirana bakterijom salmonele. Zato j važno da uvek operete ruke nakon što ste radili sa jajima kao i sav pribor koji je bio u kontaktu sa svežim jajima. U suprotnom postoji mogućnost da će se bakterije proširiti na gotovu hranu. Koristite pasterizovana jaja za jela koja se ne kuvaju.

Dva puta razmislite pre neko što zamolite gosta da proba kakav je ukus

Ako nije u ustima. Mnogo ljudi je svesno ove fraze:“Probaj ovo. Da li nedostaje malo soli?“ I čak iako je vaša namera bezazlena kada zamolite svoj najboljeg prijatelja, koji nema običaj da trčkara uokolo sa kolekcijom egzotičnih bakterija u ustima, uvek treba da očekujete najgore. Gost koga ste to zamolili može imati u svojim ustima bakterije koje mogu upropastiti obrok. Ili gost može imati prljave ruke kojima dodiruje kašiku koja dotiče supu. Zato uvek dajte čistu kašiku kada se proba ukus. I uvek operite kašiku pre nego što je ponovo upotrebite.
Može biti na rukama
To nije sada razlog za nepotrebnu paranoju, ali bakterije takođe mogu biti prisutne na rukama vaših gostiju kada stignu. Zato operite ruke nakon rukovanja pre nego što pripremate obrok. Nikada ne znate gde su te ruke sve bile.

Tipičan dan tipične krpe za sudove

Prljava
7:10 Dobro jutro zobena kašo i mlaka kafo 
15:30 Umm, marmelada, čaj, puter 
16:45 Oops! Saksijska biljka je pala na pod 
17:30 Vreme za čaj, mlevenu ribu, malo je masna 
18:18 Hvala na čaju, dalje sa tim ribljim ćuftama, „remoulade“ sos, pirinač 
18:20 Fredin nos curi 
19:30 Šta je ono na vratima frižidera? 
20:00 Aparat za kafu se pregrejala 
23:00 Laku noć čistoj radnoj ploči u kuhinji 
07:10 Dobro jutro novom uzbudljivom danu 

Promeniti svakog dana
Krpa sa sudove je raj za bakterije. Zato često menjajte kuhinjsku krpu, barem jedan put dnevno. I koristite kuhinjsku krpu samo za brisanje i pranje stolova, površina šporeta i ostalih kuhinjskih površina. Sokove od mesa i ostatke koji su prosuti po radnom delu treba brisati papirnim ubrusom. Krpu možete ponovo koristiti ako je operete minimum na 60˚C.