Čišćenje - Gorenje
zatvori
...

Čišćenje

Zašto se mučiti satima sa rakovima ili pripremati najekstravagantniji bujabes – da bi ih poslužili sa mravima na stolu? Zašto razmišljate o mango sorbetu kada je jedina stvar koju će gosti zapamtiti grozni miris koji se širi iz vašeg frižidera kada ga budete otvorili da iznesete sorbet?

Možda švajcarske škole vođenja domaćinstva i nisu tako loša ideja. Održavati kuhinju čistom može biti veoma težak zadatak. Kako, na primer, da očistite pod a da ne napravite oblak prašine koji svuda širi prljavštinu osim u kantu za smeće? Kako da naterate mrave da nestanu a da ne koristite otrovne pesticide koji pritom uklanjaju i deo vašeg poda u kuhinji? I kako da se oslobodite mrlja od cvekle koji se upio u vaše ruke? Dajemo odgovore na ova pitanja i nudimo još mnogo saveta za čišćenje na sledećim stranicama.

Kako da sprečite prašinu da leti kada brišete pod u kuhinji

Tajna može biti u šoljici. Čaj je dobar za mnogo stvari. Posebno za ljude sa alergijama na prašinu ili za ostale koje jednostavno žele da se oslobode prašine kada čiste – a ne da je samo provrte u krug pre nego što završi u kuglicama u novom uglu. Jedan posebno koristan savet za domaćice kaže da prostrete vlažne listove čaja na drvene podove. Listovi pomažu da se prilikom čišćenja pokupi prašina. Isti trik funkcioniše sa pepelom i ostalom prljavštinom koja lako odleti sa lopatice za smeće.
Nekoliko reči o metlama
Kuhinjsku metlu takođe treba čistiti. Povremeno je operite u sapunici i ostavite da se suši sa glavom na gore. Stavite je u kadu gde može da se osuši. Kao pravilo, ne stavljajte metlu da stoji na glavi. To dovodi do toga da se čekinje saviju. Pokušajte da je okačite na dva eksera na zid.

Kako da mrave oterate iz kuhinjskih ormarića

Ukrasite ih metvicom. Kuhinjski ormarići po kojima gamižu mravi su znak dve stvari: proleće je. Nešto se mora uraditi. A vi imate nekoliko opcija. Možete koristiti pesticid za borbu protiv mrava i rizikovati da oštetite pod, ugrozite kućne ljubimce ili radoznalu deu. Detaljno pročitajte nalepnicu pre nego što odaberete rešenje. U suprotnom, probajte stari svet i ukrasite ormariće metvicom. Grančice osušene metvice koje vise u kuhinjskim ormarićima teraju mrave. Možete i posaditi metvicu blizu vrata i prozora kako biste mrave zadržali napolju.
Mravlji trač
Mravi su gamad, premda zaista retko prouzrokuju bilo kakvu stvarnu štetu. Problem je što tračare. Ako jedan pronađe odgovarajući izvor hrane, ostavlja miris i drugi mravi mu se zaista brzo pridruže. Pametno od mrave, ali za vas veoma iritirajuće.

Kako da zaštite frižider od neprijatnih mirisa

Uživajte u kafi – i iskoristite talog. Ako je vaš frižider apsorbovao neprijatne mirise, na primer, od sira, crnog luka ili ribe, možete ih se osloboditi tako što ćete iskoristiti talog od kafe. Samo ostavite posudu sa talogom u frižideru. Loši mirisi će nakon izvesnog vremena nestati. A i malo rada takođe može biti korisno. Pomešajte šolju dezinfekcionog sredstva za litrom vode. Operite i obrišite sve ne –metalne delove.
Filter ili fizički rad?
Da li žudite za frižiderom bez neprijatnih mirisa? Odaberite Gorenje frižider sa FRESH’n’COOL filterom koji uklanja neprijatne mirise. Filter je jednostavan za upotrebu i efektivan do tri meseca.

Osloboditi se neprijatnih mirisa kada talog kafe nije dovoljan

Izvadite maju za sirenje. Ooh. Uprkos odluci da čistite sa dosta uložene snage, iz vašeg frižidera se i dalje oseća neprijatan, kiseo miris kada otvorite vrata. Tada je vreme da probate maju za sirenje. Evo šta treba da uradite:
  1. Ispraznite frižider.
  2. Operite frižider sunđerom i malo sredstva za sudove.
  3. Uzmite papirni ubrus i prebrišite unutrašnjost majom.
  4. Pažljivo vratite police i stavite hranu nazad na mesto. Neka maja ostane do sledećeg dana. Ispraznite frižider ponovo i isperite maju.
  5. Uživajte u čistom frižideru koji sveže miriše.

O antibakterijskoj zaštiti
Bakterije su svuda gde je hrana. Zato je dobra ideja da koristite antibakterijsku zaštitu koja se može naći u svim Gorenje frižiderima. Posebni srebrno obloženi materijal se koristi da suzbije razvoj neželjenih bakterija po zidovima vašeg frižidera.

Kako da očistite svoj zamrzivač

Ne zaboravite na VMD. Kada čistite zamrzivač, najbolja stvar koju možete da uradite je da koristite dobru, staromodnu kombinaciju: voda, mokre ruke i deterdžent  Ne postoji prečica a abrakadabra ne funkcioniše. Upotrebite vodu i deterdžent sa čišćenje spolja. Nikada ne koristite prah za ribanje (npr, vim), rastvarače ili posebne smeše za čišćenje nerđajućeg čelika za čišćenje plastičnih i lakiranih površina jer ih mogu ogrebati ili na drugi način oštetiti. Očistite unutrašnjost zamrzivača mlakom vodom pomešanom sa 1-2 kašike sirćeta.
Ne zaboravite odleđivanje
Ako u vašem zamrzivaču ima leda, morate ga odlediti. Postoje različiti načini da se ovo uradi, u zavisnosti od vrste zamrzivača. Ako imate No Frost Gorenje zamrzivač, sve što vam je potrebno je izvučete utikač pre čišćenja. Ako imate običan zamrzivač, prvo morate da ga odledite (to traje nekoliko sati...).

Uklanjanje mirisa iz tegli sa haringama

Stavite ih na led. Staklenke sa poklopcem se mogu lako ponovo koristiti za čuvanje najraznovrsnijih stvari od ljuskara do eksera i zavrtnja ili čioda i dugmadi. Zato ne dozvolite da snažni miris haringi/kavijara/kiselih krastavaca uništi vaše dobre namere. Nakon što ste očistili tegle, stavite ih u zamrzivač, odvojeno od poklopaca. Dan kasnije, bakterije – i mirisi- su nestali.
Nema dovoljno prostora?
Tegle na tavanicu Dakle imate mnogo tegli koje se mogu koristiti za čuvanje mnoštva sitnica, ali nemate dovoljno prostora za njih. Probajte na tavanici. Zašrafite poklopac tegle za tavanicu. Voila! Mesta ima i za tegle i za vaše svaštarije.

Jednostavan načina za čišćenje kuhinjskih pregradaka

Upotrebite najlon čarape. ??? Možda ćete se zapitati kakve veze imaju najlon čarape sa čišćenjem? Odgovor je zapanjujuće jednostavan. Ako želite da očistite pregratke a da ne sklanjate srebrninu ili šta god da imate u njima, možete ih ostaviti tu gde jesu, staviti najlon čarape preko creva usisivača i pustiti usisivač da uradi sve ostalo. Najlon čarapa osigurava da samo prašina bude usisana. Ista procedura se može primeniti i kod čišćenja polica sa igračkama i slično.
Usisati iza frižidera
Kondenzator na zadnjem delu vašeg frižidera ili zamrzivača treba da uvek bude čisti i bez prašine. Održavajte ga čistim uz pomoć usisivača ili meke četke.

Kako da staklene police sijaju

Polirajte ih limunom. Staklo je veoma moderno. Stakleni stolovi. Staklene police. Staklena vrata. Ali održavanje može zahtevati mnogo vremena. Kada ih perete krpom, ostaju linije. Obrišete. Linije. Obrišete. Linije. Ako vas te linije izluđuju, evo saveta za sledeći put: iscedite sok od limuna na staklo i obrišite papirom. Vaš stakleni sto će se cakliti.
Muve u kući?

Limun se može koristiti za mnogo stvari. Za koru limuna u prozoru kažu da odbija muve.

Uklonite kamenac bez ribanja i grebanja

Pamučna vata će obaviti posao. Da li vam kamenac često prekriva dno sudopere? Lonaca? Ima ga na drugim mestima? Onda kupite bocu jeftinog sirćeta. Potopite velike ili male komade pamučne vate u sirće i stavite ih preko mesta gde je kamenac. Neka ostanu preko noći i sklonite ih sledećeg dana. I eto! Mrlje od kamenca su nestale dok ste vi bili uspavana lepotica.
Očistite frižider pamučnom krpom
Cevi koje se nalaze ispod elementa za hlađenje na zadnjem delu frižidera ili zamrzivača sakupljaju kondenzovanu vodu. Zato treba uvek da budu čiste i bez ostataka vode. Redovno ih proveravajte da biste bili sigurni da su cevi čiste. Ako nisu, očistite ih čačkalicom i pamučnom krpom.

Držite ruke dalje od cvekle

Istrljajte ih limunom. Ne postoji zamena za domaće pripremljenu cveklu, ali kakav nered ona samo napravi.  A crvene ruke teško da se slažu uz svilu i zlatne Versace potpetice. Pa šta da radite ako ne možete da oribate ili izgrebete boju? Uzmite polovinu limuna koju ste sačuvali u frižideru samo za ovu priliku i snažno ga utrljajte u prste. Posle nekoliko sekundi vaši prsti će opet biti čisti – i mirisati na limun.
A šta je sa sokom od šargarepe.
U slučaju da vam je strugana šargarepa ostavila narandžaste mrlje na omiljenoj beloj činiji, ne paničite. Uzmite malo jestivog ulja, sipajte ga u činiju i utrljajte. I eto – vaša činija je kao nova!