Život donosi fleke. Kako da ih uklonimo? - Gorenje

Život donosi fleke. Kako da ih uklonimo?

KUĆNI POSLOVI
11.1.2017

Dok ste u pokretu, povećavate šansu da vam nešto kapne na odeću, da je uflekate ili isprljate. Kako to da izbegnete? Pročitajte vodič o flekama.

Kako se uklanjaju fleke od maslačka sa belih pantalona? Koristi se smeđi sapun.

Putsmeđi sapun na fleku i ostavite da prenoći. Nakon toga, nožem izgulite smeđi sapun sa pantalona, obrišite vlažnom krpom deo koji je bio uflekat i dalje pantalone perite u skladu sa opštim uputstvom koje za njih važi.  Ukoliko je odeća u boji a ne pamučna bela, natopite fleku smešom 1 dl vode, 1 dl alkohola i 2 kafene kašičice tečnosti za pranje sudova. Nakon toga operite u skladu sa uputstvom za pranje, preporučenim od strane proizvođača odevnog predmeta.

Kako se uklanjaju fleke od banane sa odeće? Uz pomoć limuna i soli

Fleke od banana je skoro nemoguće ukloniti... skoro nemoguće. Stavite odevni predmet koji je uflekan bananom na peškir, utrljajte sok od pola limuna na fleku (materijal mora da bude postojanih boja), pospite debelim slojem soli i ostavite da stoji nekoliko sati u plastičnoj kesi. Nakon toga operite u skladu sa uputstvom za pranje. 

Kako da uklonite žvakaću gumu ako se zalepi na duks? Zamrznite je.

 
Stavite ulepljeni komad odeće u zamrzivač ako imate prostora, ili prekrite fleku sa kockicama leda. Sačekajte. Sastružite što je više moguće. Ukoliko guma za žvakanje nije uklonjena u potpunosti, prekrite je parčetom pamučnog platna umočenim u medicinski benzin sa naličja tkanine na koju je guma zalepljena. Kada fleka omekša, pažljivo istrljajte fleku benzinom. Nakon toga perite kao što je uobičajeno.

Kako da uklonite fleke od prosutog crvenog vina sa belog stolnjaka od damasta? Isperite vodom.

Kada se absorbuje prosuti sadržaj čaše crvenog vina, možete eliminisati štetu time što ćete stolnjak odmah isprati mlazom vode ispod česme. Ukoliko ovo nije moguće (nema vode, stolnjak je prevelik, previše ste popili) uvek možete prevrnuti i čaše sa belim vinom. Belo vino neutrališe crvenu boju, i nakon toga stolnjak možete prati na uobičajen način.

Kako da uklonite fleke od trave sa pantalona? Glicerin ili pasta za zube

Stavite glicerin na fleku i ostavite da odstoji 10-15 minuta i nakon toga operite u skladu sa uputstvom na odeći. Ukoliko nemate glicerin, istrljajte običnom pastom za zube i dalje ispratite uputstvo za pranje odeće.

Kako se uklanjaju fleke od hemijske olovke sa rukava bluze? Trljaj ili struži

Istrljajte gumicom za brisanje i crtež je nestao. Ukoliko nemate gumicu pri ruci, sipajte malo tečnosti za pranje sudova na crtež i ostavite da stoji 5-6 sati. Nakon toga, ispratite uputsvo za pranje odeće.

Život je komplikovan. Pranje veša ne mora da bude.

Nove Gorenje WaveActive mašine za pranje i sušenje veša kombinuju najnoviju tehnologiju sa jednostavnim upravljanjem i odličnom energetskom efikasnošću.

Jedinstveni WaveActive bubanj sa posebno dizajniranim 3D rebrima omekšava vlakna i omogućava savršeno čist i suv veš kome gotovo da nije potrebno peglanje. Posvetite Vaše vreme najvažnijim stvarima. Ostavite veš nama.


Pročitajte još: