9 dogmi u vezi sa pranjem - Gorenje

7. 9 dogmi u vezi sa pranjem

KUĆNI POSLOVI
21.5.2018

1. Pravilno sortirajte. I prema temperaturi (odeća bi trebalo da se pere na temperaturi navedenoj na uputstvu za održavanje) i prema boji (tamnu, svetlu i šarenu odeću treba prati odvojeno). 

2. Smanjite gomilu za pranje. Zašto biste stavljali odeću u mašinu ako je možete časkom očistiti? Na primer: Uklonite površinsku prljavštinu pomoću četke za odeću, obrišite blato i zemlju sa vodootpornog materijala pomoću vlažne krpe i provetrite vunu i drugu osetljivu odeću na štriku.

3. Okrenite odeću na naličje, ispraznite je i zatvorite. Vunu, pletenu odeću, velur i teksas uvek treba prati okrenute na naličje. Uvek ispraznite džepove. I uvek zakopčajte rajsferšlus i zalepite čičak traku.

4. Perite na niskim temperaturama.Obojeni veš na 40° C, a beli na 60° C. Kada perete na najnižoj mogućoj temperaturi, štedite struju.

5. Birajte ekološke deterdžente.Izbegavajte omekšivače i deterdžente sa parfemima, dodatim bojama i optičkim izbeljivačima.


Odeća će biti čista i bez supstanci koje nanose štetu životnoj sredini. Kada izaberete ekološke deterdžente i eliminišete omekšivače i hlor, smanjujete ispuštanje supstanci koje su otrovne za životinje i biljke u vodu. Svi deterdženti i omekšivači koje koristite završavaju u prirodi.

6. Tačno doziranje. Odgovarajuću količinu bi trebalo odrediti na osnovu tvrdoće vode. Raspitajte se u lokalnom vodovodu ili kod opštinske vlasti. Odeća neće biti čistija ako izdašno upotrebljavate deterdžent i omekšivač. Upravo suprotno – zagađujete životnu sredinu i povećavate rizik od nastanka alergija u svojoj porodici, jer se sapun zadržava na odeći. Zato proverite ambalažu deterdženta. Videćete koliko deterdženta je potrebno da biste oprali određenu količinu odeće.

7. Napunite mašinu i preskočite pretpranje. Uštedećete vodu. Ovo je neophodno, jer u većem delu Evrope imamo veliku potrošnju vode. Što više vode trošimo, manje je ostaje u prirodi (potoci i močvare). Trošimo oko sto litara vode po osobi. Voda koju ispustimo u kanalizaciju mora da prođe kroz sistem za prečišćavanje pre nego što se ponovo može upotrebiti. Rasipanje vode je istovremeno i rasipanje energije.

8. Izbegavajte hlor. Ako želite da izbeljujete odeću, umesto hlora izaberite proizvode sa natrijum perkarbonatom.

9. Sprečite oštećenja od toplote. Lako je napraviti rupu u osetljivoj tkanini ako je pegla suviše vruća. Zato pre peglanja pogledajte uputstvo za održavanje odeće. Čak  se i odeća sa perlicama ili reljefnim dizajnom može peglati, samo se ukrasi moraju zaštititi peglanjem odevnog predmeta s naličja.

Život je komplikovan. Pranje veša ne mora da bude.

Nove Gorenje WaveActive mašine za pranje i sušenje veša kombinuju najnoviju tehnologiju sa jednostavnim upravljanjem i odličnom energetskom efikasnošću.

Jedinstveni WaveActive bubanj sa posebno dizajniranim 3D rebrima omekšava vlakna i omogućava savršeno čist i suv veš kome gotovo da nije potrebno peglanje. Posvetite Vaše vreme najvažnijim stvarima. Ostavite veš nama.


Pročitajte još: