Kako da znate da li je hrana spremna: Upotrebite nos... i drugi saveti - Gorenje
zatvori
...

Kako da znate da li je hrana spremna: Upotrebite nos... i drugi saveti

HRANA
23.5.2018

Nema ničeg lošeg u vezi s termometrom za hranu koji vam govori kad je hrana spremna. Ali, zašto biste zavisili od alata kad možete da naučite nekoliko jednostavnih metoda? Koje je pravo vreme? O ovome i o drugim savetima biće reči u sledećem poglavlju – nastavite s čitanjem.

Kako da znate kada su krompiri ispečeni? Pritisnite ih.


Možete ih jednostavno pritisnuti prstom. Ako je krompir mek pod prstom, spreman je.

Kako da znate kada je pile ispečeno? Skinite mu nogu.


Pile je spremno ako možete da mu skinete nogu, a iz grudi poteče bistra tečnosti.

Kako ispeći biftek da bude zadivljujuće srednje pečen? Odgovor vam je na dlanu

Potreban vam je samo vaš dlan. Formula za pripremanje bifteka je sledeća:
1. Nedopečen: Ispečen spolja, ali skoro presan iznutra. 2. Slabo pečen: Izuzetno crven iznutra 3. Srednje pečen: Ružičast. Topao sa rozikastom sredinom. Ovakav odgovara najvećem broju ljudi. 4. Dobro pečen: Pomalo ružičast iznutra. 5. Zapečen: U potpunosti ispečen i iznutra i spolja.

Vrh nosa

Ukoliko radije koristite nos nego ruke, evo malog saveta: Srednje pečen biftek bi na dodir trebalo da bude kao nos – mekan, ali ne potpuno mekan.

Kako da znate kad je hleb pečen? Lupnite ga.

Hleb koji vam se lepi u ustima uglavnom nije prijatno iskustvo. Evo kako da budete sigurni da je hleb potpuno pečen. Lupnite ga po zadnjoj strani. Ako se začuje jasan šuplji zvuk,  znate da je hleb pečen.

Kako da poslužite najbolje špagete? Prvo allegro, zatim al dente.

Postoji samo jedan način: Ulovite jednu špagetu i zagrizite je. Ako testenina još uvek ima tvrdu sredinu, nije gotova. Ako je, s druge strane, čvrsta pri ugrizu i samo malo žilava, skuvana  je i treba je odmah izvaditi iz vode. Sada je testenina  „al dente”, što je italijanski izraz za savršeno kuvanu testeninu. U doslovnom prevodu znači  „prema zubu” i opisuje savršeni trenutak u kome je testenina dovoljno kuvana, ali ne prekuvana.

Kako da znate da li su artičoke skuvane? Povucite i iščupajte.

Povucite je za jedan od donjih zakrivljenih listova. Ukoliko se lako skidaju, artičoka je mekana i spremna da se izvadi iz lonca na sto. Iščupajte svaki list i umočite  „mesnati” kraj u preliv od ulja i sirćeta i sastružite meso zubima. Mmm, ukusno!

 

Prefinjeni izvor zdravlja i ukusa: Gorenje ugradne parne rerne

MultiSteam 360° Nakon što para uđe u rernu kroz više otvora, poseban ventilator je ravnomerno raspoređuje i čini hranu mekanom i ujednačeno spremljenom. Jedan rezervoar vode je dovoljan za čitav proces kuvanja, pa nije potrebno dodatno otvaranje rerne, što štedi vreme i energiju i poboljšava ukupan rezultat kuvanja na pari.

Pročitajte još: