Kako da odaberete najbolje sastojke

Još neki saveti sa pijace

Povrće

Artičoka: One punije su najmesnatije i najukusnije. Treba da budu sveže i zelene cele godine. Ne tamno braon ili crne na vrhu.
Plavi paradajz/plavi patlidžan: Treba da bude težak, u suprotnom je suviše star. Važno je da bude drška sveža i zelena.
Avokado: Avokado može biti zelen ili braon, svetao ili granuliran (rapav) bez uticaja na kvalitet.
Brokoli: Puca od zdravlja i trava zelene boje. Zatupasta glavica brokolija je kao dosadan gost – nije vredan poziva.
Šargarepa: Šargarepe moćno narandžaste boje su najboljeg kvaliteta. Najbolje je kupiti puno malih umesto nekoliko velikih.
Karfiol: Tražite sveže listove. Glavica treba da bude bela ili boje slonovače.
Krastavac: Kora svetla i tamno zelena. Svetao, mekan krastavac sa pegama nije vredan kupovine.
Mirođija: Tražite onu koja ima zelene nijanse i bez braon pega.
Zelena salata: Treba da puca od svežine. Iako spoljašnji listovi mogu biti opušteni, nemojte da vas to obeshrabri, obično je glavica čvrsta i pucketava ispod toga.
Paprike: Što veći plod to blaži ukus. Crvene paprike su najslađe. Ako je paprika zaista sveža, ona je bez rupa, ogrebotina ili pega. Površina treba da bude sjajna i glatka.

Voće

Smokve: Sveže smokve treba da se „znoje“ u malim kapljicama soka što čini kožu svetlucavom.
Grejpfrut: Oni sa tankom korom su najsočniji.
Kivi: Svež kivi treba da malo popušta ako ga nežno pritisnete tamo gde je peteljka. Ako je suviše mekan, verovatno već fermentira.
Limun: Okrugli limunovi su sočniji od onih duguljastog oblika. Što je limun žući, ima više vitamina C. One zelene treba izbegavati ili ih odložiti. Oni su dodati zbor zrenja.

Meso

Govedina: Treba da bude crvena. Ne treba da bude braonkasta.
Piletina: Zaboravite na mesara, zaboravite na supermarket, izbacite pijacu i izvezite se u prirodu do lokalne farme koja ima piliće koji trčkaraju. Oni su najukusniji.
Pačetina: Odaberite ženku, one imaju najsočnije meso. Salo treba da bude pre belo nego žuto.

Riba

Uopšteno o ribi: Mora imati lep, svež miris mora ili morske trave. Oči ribe treba da budu jasne (i izbočene) a koža sjajna, uz koju krljušt čvrsto prijanja. Koža treba da bude čvrsta na dodir i da „odskakuje“ kada je pritisnete prstima. Proverite da li su škrge crvene a ne blede ili ljigave.
Bakalar: Bakalar je najbolje kupiti tokom hladnijih meseci. Meso bakalara postaje opuštenije tokom toplih meseci kada se najviše hrani na suprot zimi i u periodima menjanja kože.
Iverak (riba list): Ako postoji bilo kakva sumnja po pitanju svežine iverka, ispržite ga. Sveži iverak se smanji u tiganju.
Haringa: Srebrne kože. U redu je ako je mekana na stomaku ali ne treba da bude porozna. Izbegavajte dugačke, mršave haringe.
Školjke: Pripremajte žive. Ovo jednostavno možete proveriti stavljajući ih na radnu ploču u kuhinji gde će se otvoriti ako su žive. Možete ih nežno kucnuti po ivici sudopere ako i dalje sumnjate. Ako se odmah otvore, definitivno su još uvek žive.
Dimljena haringa: Treba da bude iste boje i nesečena da bi se sprečilo da tamno braon koža dođe u dodir sa mesom – to može da učini da ima ukus sapuna.