Dobri saveti kada hladite i zamrzavate

Sveže namirnice

Donesite kući najbolje sveže namirnice

Stara poslovica je da „mnogo kuvarica pokvari čorbu“, ali loše sveže namirnice su još gore od toga. Zato evo nekoliko saveta sa zelene pijace koje treba uvek da imate na umu kada punite kolica za kupovinu.

Čuvanje

Ohlađeno, zamrznuto, u činiji ili gde?

Jedna je stvar pronaći najbolje sastojke a sasvim druga pronaći najbolji način za čuvanje. Neke stvari su bolje na višim temperaturama, druge na nižim, neke suve, druge vlažne, neke uz druge proizvode, a druge pak same. Zbunjeni? Čitajte dalje.

Uputstvo za rashlađivanje

Hladno, hladnije, najhladnije

Prosečno domaćinstvo baci preko 100 kg povrća. Ova ogromna gomila se može pripisati delom nepravilnom čuvanju namirnica. Pročitajte o tri zone rashlađivanja - hladno, hladnije, najhladnije.

Uputstvo za zamrzavanje

Pečenje u zamrzivaču – ali gde?

Uh, oh, ne opet! Grozničavo tražite bakalar koji ste ponosno stavili u zamrzivač odmah nakon što ste ga ulovili. Tražite i tražite, među gomilom beskonačnog broja kesa graška i šargarepe koje su se zaglavile u zamrzivaču zato što niste stigli da ga odledite.

Pakovanje

Plastika, aluminijumska folija ili posuda?

Stojite sa pola činije sveže napravljenog gvakamola sosa i tražite nešto u šta ćete ga uviti. Aluminijumska folija? Plastični omotač? Plastična posuda? Češkate se po glavi kao da će vam to zaista pomoći da se setite. Ne možete da se setite najboljeg načina za pakovanje i čuvanje stvari. Evo nekih saveta ukoliko metod češkanja ne upali.

Higijena

Zapamtite – u ime dobre higijene!

Ne zaboravite da operete ruke. Ne zaboravite da operete nož. Ne zaboravite da operete kuhinjsku krpu; kao i deci – ni njima ne dozvoljavate da danima budu prljavi! Počnite čitanjem saveta na sledećim stranicama – u ime dobre higijene!

Čišćenje

Od dosadne gamadi do gumenih rukavica

Zašto se mučiti satima sa rakovima ili pripremati najekstravagantniji bujabes – da bi ih poslužili sa mravima na stolu? Zašto razmišljate o mango sorbetu kada je jedina stvar koju će gosti zapamtiti grozni miris koji se širi iz vašeg frižidera kada ga budete otvorili da iznesete sorbet?

Pročitajte BRRRHH od korice do korice nekog kišnog dana ili ga držite pored svojih kuvara i koristite kao praktični vodič kada god vam zatreba dobar savet. Svaki dan nosi dovoljno izazova, pa zašto da se opterećujete neprijatnim mirisima iz frižidera, gnjecavim krastavcima, potamnelim gvakamola sosom, muvama u dnevnoj sobi, kuhinjskih daskama koje vrve od raznih živih organizama ili drugim stvarima koje vas nerviraju a povezane su sa održavanjem higijene u kuhinji.

Gorenje se nada da ćete zaista uživati u korisnim savetima iz BRRRHH.