zatvori
...

Secite, pravite kriške, sitnite

Na sreću svih nas, nemaju samo profesionalni kuvari isključivo pravo na praktične savete kada su u pitanju sečenje, sitnjenje, pravljenje kriški i priprema hrane bez puno pompe. Svako ima pravo da sebi da malo oduška.

Veoma lako stvari mogu krenuti po zlu. Naravno da ne možete poslužiti predjelo “grilovane zelene špargle i zimsku salatu” bez špargli (kuvar nije znao koliki deo drške je jestiv, zato je veći deo bacio). Takođe, ne možete ni servirati salatu čiji su se sveži lepi zeleni listovi preko noći pretvorili u gnjecavu masu braon boje (ne, kuvar takođe nije znao da se zimska salata mora kidati – ne seći). Ako želite izbeći epizode slične ovima, preporučujemo vam da pročitate sledeće stranice gde sečemo, sitnimo, posipamo i ostalo.

Kako na najbolji način da pripremite zelene špargle

Lomite i iscedite. Zelena špargla nas podseća na leto i sunce.  Ali kako na najbolji način pripremiti ovo neobično, stabljičasto povrće? Tačno je da se koren mora odseći i baciti, ali gde tačno treba odseći zelenu stabljiku? Odgovor je jednostavan. Ne treba uopšte seći zelenu stabljiku. Držite sredinu špargle jednom rukom a donji deo stabljike drugom. Špargla će se prelomiti tačno na najboljem mestu, bez otpadaka. Pošto sezona špargle traje samo dva meseca godišnje, od aprila do juna, važno je da se iz stabljike izvuče maksimum.
Oživite opušten deo

Ako okačite špargle da vise naopačke, lako ćete ih vratiti u život. Možete povratiti meke i opuštene špargle tako što ćete ih odseći u korenu i potopiti u hladnu vodu 30 minuta.

Kako da zelena salata ne dobije braon boju

Kidajte – ne secite. Boja utiče na apetit. Gosti na večeri jedu očima. Kako da sprečite da listovi vaše prelepe zelene salate u sred letnje zabave ne postanu lepljivi i ne dobiju čudnu braon boju? Tako što ćete staviti zaštitnu traku na nož pre početka pripremanja salate. Ako salatu sečete nožem, lomite njenu prirodnu zaštitu. Umesto toga, iskidajte salatu prstima. Da, potrebno je malo više vremena; s druge strane, salata duže ostaje zelena tako da može da se posluži i sutradan gostima koji ostanu da prespavaju.
Još boja, molim

Nekada je u našim činijama za salatu uglavnom bila samo zelena salata, ali danas postoji čitava paleta različitih vrsta, boja i ukusa kao što su Romaine zelena salata, Iceberg, endivija, zimska salata, radič, potočarka i rukola. Tako da slobodno uživajte i istražujte ove namirnice kada budete pravili sledeću salatu.

Kako na najbrži način pripremiti Iceberg salatu

Udarajte. Koren glave zelene salate nezgodan je iz nekoliko razloga.
  1. Nema dobar ukus.
  2. Morate da sečete oko njega kad pravite salatu za večeru.
  3. Za to je potrebno dosta vremena.
  4. Skoro uvek se baci dobra salata. Na sreću, ima jedan dobar savet kog se ubuduće možete pridržavati.  Uzmite glavu salate, dobro je uhvatite i velikom brzinom udarajte o dasku. Koren će se odvojiti i možete ga baciti. Ne preporučujemo da to pokušavate sa kupusom!
Hrskava klasika

Iceberg je klasika u zelenom univerzumu. Najčešće je jedemo sirovu, ali zbog svoje hrskavosti može se pripremiti i propržena ili kao sote. Duže ostaje sveža ako se drži u frižideru – pa čak i još duže ako se drži u Gorenje o-Zone pregradi.

Kako izbeći da se od Hasselbach krompira napravi čips

Koristite kašiku ili štapić. Rerna je ugrejana, a vi treba da zasečete srednje pečene krompire na listiće i položite ih u rernu da biste kasnije mogli da servirate ukusan krompir Hasselbach. Uzmete nož i krenete: sečete, sečete, sečete, opa. Sečete, sečete, aaaaaaaa. Teško je izbeći da do kraja ne rasečete krompir, osim ako upotrebite „rampu za nož” kao što je, na primer, kašika u koju stavite krompir. Možete iskoristiti i štapić od bambusa koji zabodete u krompir na oko ¾ kako ne bi bio presečen do kraja. Ovo uradite sledeći put kada budete želeli da poslužite krompir Hasselbach – a ne čips.
Bach! Ne pečen!!!

Ne postoji “hassel pečeni” krompir. Krompiri Hasselbach se peku isečeni. Ime potiče od kuvara koji je izmislio sečenje i pečenje. Sad i to znate.

Kako da se cherry paradajz ne kotrlja

Sasecite to u korenu. Cherry paradajz je okrugao, a okrugle stvari imaju tendenciju da se kotrljaju, pogotovo kad pokušavate da ih isečete. Šta kuvar da radi? Savet je da im odsečete dno gde je peteljka. Taj deo ionako ni za šta ne koristite. Na taj način ćete tu ravnu stranu okrenuti ka dole i lepo ih iseći čak i na listiće, a da se ne otkotrljaju.
Paradajz ne podnosi duvan!

Paradajz i duvan su stvarno loša kombinacija. Ako uzgajate sopstveni paradajz, izbegavajte da ga posle pušenja dodirujete golim rukama. U duvanu gotovo uvek postoji aktivan virus mozaika paradajza, koji se prenosi dodirom.

Kako da se viršle/kobasice ne saviju prilikom pečenja

Sec, sec, sec. Šta nije u redu sa kobasicom koja se savija? Problem nije u obliku kobasice, više je estetske prirode. Ljuska savijene kobasice je tvrda i teška za manipulaciju. Umesto da grickate, vi se borite. Zato zasecite 3 ili 4 mala reza na kobasici pre pečenja i dobićete lepu kobasicu koja nije savijena.
Smanjite masnoću prilikom pečenja

Stavite parče papira za pečenje na tiganj gde pržite kobasicu. Tako sprečavate dodavanje masnoće. Možete ispeći kobasicu i na čistom tiganju ili sa malo masnoće. Podesite nisku temperaturu i nakon 20 minuta kobasice su spremne za serviranje.

Kako da bosiljak u saksiji ponovo nikne

Upotrebite ovaj trik. Možda vam ovo zvuči poznato. Upravo ste kupili svež bosiljak u saksiji i unapred se radujete da ćete nekoliko nedelja u kuhinji imati bilje i svež miris. Ali i pre nego što i počnete sa pripremom vaše prve mozzarella salate, biljka već izgleda poraženo, kao i vi. Evo šta sledeći put treba da uradite: odsecite gornje izdanke tačno iznad spoja pre nego što biljka počne da cveta. Ostavite deo koji stoji - to su mali zeleni izdanci. I radujte se jer će vaš bosiljak cvetati sa svih strana – iznova i iznova.
Opuštene biljke? Stavite im vazdušni balon

Ako kupite začinsku biljku u saksiji, zaista je šteta ako ona već nakon nekoliko dana izgleda opušteno. Savet za očuvanje osetljivih biljaka je da pričvrstite oko njih plastičnu kesu, praveći tako vazdušni balon. Na taj način biljke su zaštićene u zatvorenom vazdušnom paketu.

Kako da se izbegnu suze pri sečenju luka

Pospite so. Eh, da je moguće biti muva na zidu kada ljudi seku luk. Šta bi sve ljudi uradili da izbegnu plakanje! Evo saveta koji zaista funkcioniše: ako vam je dosta luka od kog vam vlaže oči, pomoći će ako preko luka dok sečete pospete so. Naučno objašnjenje toga je da luk emituje sumporna isparenja kad se seče. So se pri tom rastvara i vezuje sumpor.
Šefovi kuhinje ne plaču

Zašto? Zato što su navikli na isparavanja. Zato se ostavite brze hrane i naručivanja. Uzmite daščicu i skuvajte sebi obrok. Što više luka isečete, manje ćete plakati. Sečenje luka je stvar navike.

Kako iseći trake mesa za gulaš

Naslažite ih. Mislili ste da ste izvadili isečeno meso za gulaš iz zamrzivača. Ali ne, iz kese za zamrzivač vam se smeše 4 ukusna fileta u komadu. Šta sad? Izvadite daščicu i dobar nož. Vreme je za sečenje. To se može uraditi na dva načina – na teži i lakši. Idemo odmah na lak način: stavite filete jedan preko drugog i krajeve poravnajte kao da su sendvič. Secite sa jednog kraja, nemojte zaboraviti da sečete meso poprečno inače će biti žilavo. Stavljanjem mesa jedno preko drugog izbegavate mnogo sečenja i dobijate sve trake odjednom.
Zapamtite: Sasecite i polako kuvajte

Pre nego što meso za gulaš isečete na kockice ili trake, ono se mora očistiti i moraju mu se saseći sve žilice. One ga čine tvrdim i teškim za žvakanje. Izbegavajte kuvanje jela na visokoj temperaturi; tako meso postane suvo i tvrdo. Gulaš je hrana koja se krčka.

Kako iscediti ceo limun

Probušite – ne paničite. Panika. Gosti stižu svakog minuta a tipično iscrpljujuće šminkanje “od kuće do salona za 2 minuta” već je u toku. Svećnjaci su strateški postavljeni preko fleke od cvekle na stoljnjaku od damasta. Limun koga ste ostavili za dekoraciju je u izrezbarenoj posudi. Ali nedostaje vam još jedan limun da ga dodate u vodu u bokalu, a ne možete da koristite onaj za dekoraciju! Izbrojte do deset i nađite iglu. Probušite rupu u limunu grubom iglom i istisnite soka koliko vam je potrebno, rupa će se ponovo zatvoriti i vi i dalje imate ceo limun. I dekorišite koliko god želite.
Malo o limunu

Limun ide uz skoro sve. Umućen šlag se bolje zgusne sa par kapi limuna (veoma praktično ako pri ruci nemate električni mikser). Tanin iz čaja ne ostavlja boju na zubima ni na šolji ako u njemu ima parče limuna. Čak i u doba renesanse najfinije dame u društvu koristile su sok limuna da dobiju crvenije usne.